Η ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αποτυπώνεται και σε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η ξαφνική εμπλοκή που προέκυψε στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αποτυπώνεται και σε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους εκπροσώπους των θεσμών, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".
Στην επιστολή του προς τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μπενουά Κερά και τον Πόουλ Τόμσεν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βάζει βέτο για 8 από τα 150 προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με τα "ΝΕΑ", ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί πως θα πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ, εάν δεν λειτουργήσει το σχέδιο που έχει ήδη εκπονήσει, δεν θα αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να ξεπαγώσουν τα ειδικά μισθολόγια, καθώς και ότι δεν θα καταργήσει τις συντάξεις που καταβάλλονται σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων.
Όπως φάνηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, τα "αγκάθια" παραμένουν.
Αυτά είναι η επιστροφή του ΕΚΑΣ αναδρομικά από την 1η του έτους για 100.000 συνταξιούχους, οι ειδικές εκπτώσεις στις εισφορές για τους νέους επαγγελματίες, που θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, που συνεπάγεται τη μεταφορά τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, η πώληση των “κόκκινων” δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού και η νομική κάλυψη των μελών του ΔΣ του συμβουλίου αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, η άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει κάποια από τα προαπαιτούμενα, ίσως καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.
Ήδη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, διεμήνυσε ότι για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων.
"Αυτό που προέχει είναι να υλοποιηθεί το σύνολο των δεσμεύσεων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, ενώ χαρακτήρισε μεν οικονομική ανοησία την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα δεν υπήρχε εναλλακτική.
"Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται. Όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι 'οικονομική ανοησία', αλλά όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό", είπε.
Ένταση στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι φωνές και ένταση επικράτησε ανά διαστήματα στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν την Κυριακή Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς, οι φωνές από την αίθουσα των συσκέψεων στο ΥΠΟΙΚ ακούστηκαν μέχρι και την αίθουσα όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι εκρεμμότητες που εμφανίζονται είχαν τακτοποιηθεί και οι δανειστές φέρνουν ξανά τα ζητήματα αυτά στο τραπέζι και πιέζουν για λύση της τελευταίας στιγμής, ενώ πηγές από την πλευρά των δανειστών λένε ότι οι εκρεμμότητες αυτές υπήρχαν και παραμένουν.