Πυρ ομαδόν εκτοξεύει σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης για τις off shore υπουργών και βουλευτών, με τη ΝΔ να φέρνει το ζήτημα στη Βουλή και καταθέτει επερώτηση με υπογραφές όλων των βουλευτών ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί ψήφισε την επίμαχη διάταξη.
Πυρ ομαδόν εκτοξεύει σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης για τις off shore υπουργών και βουλευτών, με τη ΝΔ να φέρνει το ζήτημα στη Βουλή και καταθέτει επερώτηση με υπογραφές όλων των βουλευτών ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί ψήφισε την επίμαχη διάταξη.
Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ANT1, o Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ θέτει στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα "Εξήγησέ μας ακριβώς γιατί το κάνεις; Ποιον θέλεις να καλύψεις; Ποιος ευνοείται από αυτή τη διάταξη;", υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση.
Την ίδια ώρα, πάντως, εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη -σε κόντρα με τη γραμμή της ΝΔ στο θέμα- ότι η διάταξη αυτή γράφτηκε μετά από απαίτηση των θεσμών και ότι είχε συζητηθεί στην Επιτροπή. Μιλώντας το πρωί στο Mega, είπε χαρακτηριστικά: "Ήταν στα προαπαιτούμενα και φτιάχτηκε από τη τρόικα κι αυτός ο νόμος. Και το ξέρω πάρα πολύ καλά γιατί έγινε συζήτηση στην επιτροπή Ποθεν Έσχες όπου μετείχα μέχρι της ψήφισης αυτής της διάταξης".
Να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό καλεί τον πρωθυπουργό και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, θέτοντας κι εκείνη με τη σειρά της τα ερωτήματα: "Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore; Ποιό είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν τον νόμο ΠΑΣΟΚ που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;".
Το ΚΚΕ έχει τονίσει σε ανακοίνωσή του ότι "από την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου", σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη "όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων".
Σε κοινή νομοθετική πρωτοβουλία για να καταργηθεί η διάταξη καλεί τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να τονίζει σήμερα μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", πως "δεν μπορεί αυτοί που παίρνουν κρατικό χρήμα στην κορυφή του πολιτικού συστήματος -υπουργοί, γραμματείς, βουλευτές- να διαθέτουν κρυφές εταιρίες στο εξωτερικό" και -προχωρώντας ένα βήμα παρά πέρα- να παραθέτει τη θέση πως "οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να έχουν λεφτά στο εξωτερικό".
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Καλλιάνος δήλωσε πως "με αυτή τη ρύθμιση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κατασκευάσει τους νέους Τσοχατζόπουλους του συστήματος" και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα "στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής να φέρει διάταξη που να ακυρώνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση".
Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου προκαλεί και στον νομικό κόσμο προβληματισμό και ερωτήματα, όπως:
Γιατί θα πρέπει να αρθεί η γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε off shore, η οποία ίσχυε με τους προηγούμενους νόμους;
Ο πολιτικός που θα δηλώσει τη συμμετοχή του σε μία εξωχώρια εταιρία, θα δηλώσει και τους λογαριασμούς, εκτός από τις μετοχές της εταιρείας; Και αυτό διότι η εταιρεία μπορεί στα περουσιακά της στοιχεία να διαθέτει ακίνητα, θυρίδες, ακόμη και σκάφη.
Οι ίδιες πηγές λένε στο Μega ότι οι εξωχώριες εταιρίες, ακόμη και εάν έχουν την έδρα τους σε φορολογικά συνεργάσιμα με την Ελλάδα κράτη, δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν βιβλία, συνεπώς η φορολογική αρχή δεν μπορεί να εντοπίσει εύκολα την περιουσία της.
Όσο για την ποινική μεταχείριση εκείνων των πολιτικών, που μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να συμμετείχαν σε off shore οι οποίες σήμερα έχουν την έδρα τους σε κράτη φορολογικά συνεργάσιμα, είναι βέβαιο ότι δεν θα λογοδοτήσουν για την πράξη τους αυτή, αφού η επίμαχη διάταξη είναι ευνοϊκότερη από την προηγούμενη.