Με διευρυμένη σύνθεση, από ελληνικής πλευράς, πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Με διευρυμένη σύνθεση, από ελληνικής πλευράς, πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Όπως μεταδίδει ο Γιώργος Παππούς, στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσουν ακόμη και σήμερα οι περισσότερες εκκρεμότητες, με δεδομένο ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει και το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε η εκταμίευση της δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου.
Τα βασικά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος, είναι το ζήτημα του ΕΚΑΣ, των εκπτώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες και το θέμα των “κόκκινων δανείων” με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, οι δανειστές ζητούν οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016, και πλέον δεν δικαιούνται λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Το πρώτο σενάριο, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπει η επιστροφή των χρημάτων να γίνει με 12 ή 18 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις συντάξεις και το δεύτερο σενάριο να επιστραφεί το ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο, χωρίς- όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Εργασίας- να βγουν χρήματα από τις τσέπες των συνταξιούχων.
Εμπλοκή μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει και για τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ζητήθηκε να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, κάτι που θα σημάνει την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 20%.
“Αγκάθι” στη διαπραγμάτευση αποτελούν και οι εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες, με τους δανειστές να ζητούν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο.