Η αξιολόγηση τελείωσε και η εκταμίευση θα γίνει, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γιώργο Χουλιαράκη για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Με φόντο τις αντιδράσεις εκ των έσω, οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν πως το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δεν αποσύρεται, δεσμεύθηκαν όμως να υπάρξει στοχευμένη νησιωτική πολιτική για τους αδύναμους οικονομικά.
Η αξιολόγηση τελείωσε και η εκταμίευση θα γίνει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γιώργο Χουλιαράκη για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Ο υπουργός είπε πως όπως και σε όλες τις προηγουμενες αξιολογήσεις, υπάρχουν καποια σημεία -"οι ουρές από κάθε νομοθετική διαδικασία και προπαιτούμενα"- τόνισε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.
Ερωτηθείς για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Χουλιαράκης είπε πως η πλειονότητα αφορά νομικοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής, το οποίο όπως σημείωσε είναι τεράστιο και είναι λογικό να υπάρχουν ατέλειες και σημεία που χρίζουν διευκρινίσεων, προσθέτοντας πως σε εκκρεμότητα υπάρχουν ακόμη:
– Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, με ζητούμενο να υπάρξει μια παράταση ενός μήνα που ζητούν όλες οι πλευρές για την ολοκλήρωση τεχνικών λεπτομερειών
– Τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, εκκρεμότητα που όπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης προέκυψε γιατί το θέμα δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. Ο ίδιος είπε πως υπάρχει κοινή στάση της κυβέρνησης και της ΤτΕ για το θέμα, για το οποίο υπήρχε σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη την ώρα της συνέντευξης
– Κάποιες νομικές διατυπώσεις που αφορούν στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στην απόφαση για το ελληνικό χρέος, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως αποτέλεσμα υπάρχει ένα πλαίσιο σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός.
Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης δέχθηκαν ερωτήσεις τόσο για το θέμα του κοινωνικού ταμείου και της επιστροφής του ΕΚΑΣ, όσο και για τον ΦΠΑ στα νησιά.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε ρητά ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να αποσύρει το μέτρο, ενώ είπε πως δεν είναι αρμόδιος να τοποθετηθεί περί συνταγματικότητάς του, υπογράμμισε όμως πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εισοδηματική στήριξη των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, ανεξάρτητα αν είναι κάτοικοι των νησιών ή της ορεινής Ελλάδας, και έχει πρόθεση να ενισχύσει στοχευμένα τα στρώματα αυτά.
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είπε πως πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και συμπλήρωσε πως κατά τη γνώμη του ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθηθούν οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι η έκπτωση στον ΦΠΑ, αλλά μια πιο στοχευμένη και πιο αναπτυξιακή νησιωτική πολιτική στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση.
Για το ΕΚΑΣ, ο υπουργός είπε πως η συζήτηση που γίνεται είναι είτε η αναδρομική πληρωμή που πρέπει να κάνουν κάποιοι άνθρωποι να μην υπάρξει είτε οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο, που μπορεί να είναι μέσα από το κοινωνικό ταμείο. "Σε κάθε περίπτωση, δέσμευσή μας είναι ότι θα υπάρχει αυτή η αποζημίωση" τόνισε.
Ειδικά για το κοινωνικό ταμείο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως θα υπάρξει και πως οι θεσμοί δεν έχουν κάποια ένσταση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του, σημειώνοντας πως το θέμα που έχουν θέσει είναι να γίνεται ξεκάθαρο κάθε φορά αν η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ώστε το σχετικό πλεόνασμα να διανέμεται αντίστοιχα μέσω μέτρων που έχουν μόνιμο ή εφάπαξ χαρακτήρα. "Έχουμε πολύ καλό συμβιβασμό για το πώς θα πρέπει αυτό το πλεόνασμα να δαπανηθεί και μοιραστεί" ανέφερε.
Σε ερώτηση για το πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως αυτό θα γίνει όταν πειστούν οι πολίτες ότι η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και οι καταθέσεις επιστρέψουν στις τράπεζες, εκτιμώντας ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα αυξάνεται. "Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μετά που θα έχουν μια καλή εικόνα οι πολίτες γι' αυτή τη συμφωνία, θα πάμε πιο γρήγορα" είπε ο υπουργός και σε αυτό το σημείο κατέφυγε και σε "καρφιά" κατά Ελλήνων πρωτίστως, αλλά και ξένων δημοσιογράφων για τον τρόπο που παρουσίασαν τη συμφωνία με τους δανειστές.