Τη θέση ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν τολμά να προτείνει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Τη θέση ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν τολμά να προτείνει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Αναφορικά με τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4% ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό.
"Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο", είπε συμπληρώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.
"Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 % Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %", είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τις φωνές που ακούστηκαν στην αίθουσα από την αντιπολίτευση για άρση εθνικής κυριαρχίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή επεβλήθη όταν αποφασίστηκε και χωρίς να ερωτηθεί ο λαός να υπαχθεί η χώρα στο πρώτο μνημόνιο και σε πολιτικές λεηλασίες των μεσοστρωμάτων και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, πολιτικές που όπως είπε εκτόξευσαν την ανεργία στο 27,5% την οποία και παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωσε μάλιστα ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών, δηλαδή σκληρές μεταρρυθμίσεις που ζητάει το ΔΝΤ, χωρίς διευθέτηση του χρέους που επιθυμεί ο Β. Σόιμπλε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών και την θέση που μετέφερε ο Δ. Σταμάτης περί ανάληψης της εξουσίας την άνοιξη του 2017 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε" και πως οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 με τη ΝΔ να τις χάνει εκ νέου εφόσον επιμείνει στην πολιτική "να άγεστε και να φέρεστε".
Παράλληλα, για το θέμα του κόφτη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη πετύχει πλεόνασμα.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. "Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε δηλαδή; Θα το κλείνατε το μαγαζί κύριε Μητσοτάκη; Δεν Θα το κλείνατε. Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν", είπε.
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανέφερε ότι "σήμερα κλείνει ένας κύκλος" και η κυβέρνηση κάνει "το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα".
"Μια εποχή που θα έχει και αυτή τις δυσκολίες της όμως θα έχει και προοπτική", συμπλήρωσε και τόνισε ότι "απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί".
Δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο είπε ότι πλέον είναι καιρός "η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων και παραγωγός θετικών ειδήσεων".
"Και είναι θετική είδηση ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά συζητείται με τη δέουσα προσοχή στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς", πρόσθεσε.
Για το χρέος σημείωσε ότι "εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για το χρέος", "για μια ουσιαστική απομείωση, ώστε να αφαιρέσουμε βάρη από τους πολίτες που θα πάρουν στις πλάτες τους το έργο της ανασυγκρότησης αυτού εδώ του τόπου, τα επόμενα χρόνια".
Με αφορμή τα σχόλια των βουλευτών της ΝΔ για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης" και για "απαράδεκτες εκφράσεις" και απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΝΔ λέγοντας: "Δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προδοσίας".
Όπως τόνισε, το Ταμείο αυτό έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, όταν η απαίτηση των δανειστών ήταν για έδρα του στο Λουξεμβούργο και να βρίσκεται υπό ξένη διοίκηση ενώ επισήμανε ότι τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από την Βουλή και το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.