Πάνω από 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ ήταν τα κέρδη που είχε αποκομίσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν περίπου 10 χρόνια και εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της ασφάλειας Αττικής
Πάνω από 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ ήταν τα κέρδη που είχε αποκομίσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν περίπου 10 χρόνια και εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της ασφάλειας Αττικής.
Συνελήφθησαν πέντε άτομα σε Αττική και Καλαμάτα, όλοι μέλη της οργάνωσης, η οποία μέσω της σύστασης πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού εξαπατούσε "επενδυτές". Κατηγορούνται ακόμα πάνω από 18 άτομα. Στην οργάνωση μετείχαν Έλληνες, Τούρκοι Κύπριοι, Ρώσοι και ένας Ινδός.
Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη της οργάνωσης ερευνώντας υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αφορούσαν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος. Ένας 53χρονος οδηγήθηκε στις αρχές, φοβούμενος ότι υπήρχε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του. Όπως διαπιστώθηκε τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία έλεγαν πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, "πίσω" από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.
Αρχικά προσέγγιζαν διάφορα άτομα – επενδυτές και επικαλούμενοι τις "εξειδικευμένες" χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους "ακαδημαϊκούς τίτλους" ενός 48χρονου που παρουσιαζόταν ως "ειδήμων" στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα.
Μάλιστα για να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds, συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές.
Τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές – θύματα χρησιμοποίησαν ως απόκρυψη, τουλάχιστον εξήντα offshore εταιρείες, με έδρες ενδεικτικά, το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις και διατηρούσαν λογαριασμούς σε δεκάδες χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Μπελίζ, τον Παναμά, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Σιγκαπούρη, το Κουρακάο, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, τις Μπαχάμες κλπ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, γραφεία και αποθήκη που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, συμβόλαια και συμφωνίες μεταξύ επενδυτικών δομών και επενδυτών, πλήθος παραστατικών τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.