Για αλλαγή εικόνας αναφορικά με τη διεθνή θέση της Ελλάδας όπως αυτή επισφραγίστηκε από τις χθεσινές αποφάσεις στο Eurogroup και η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτό που συνέβαινε τα τελευταία έξι χρόνια έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο εν εξελίξει υπουργικό συμβούλιο.
Για αλλαγή εικόνας αναφορικά με τη διεθνή θέση της Ελλάδας όπως αυτή επισφραγίστηκε από τις χθεσινές αποφάσεις στο Eurogroup και η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτό που συνέβαινε τα τελευταία έξι χρόνια έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο εν εξελίξει υπουργικό συμβούλιο.
"Μετά από έξι και πλέον χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας, είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις. Όχι μόνο για την πορεία της χώρας αλλά και της οικονομίας, αλλά κυρίως καλές ειδήσεις για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία", τόνισε.
Και συνέχισε: "Στο χθεσινό Eurogroup μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων αυτού του οργάνου όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγουμένου επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας. Μια αλλαγή η οποία δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, συντελείται εδώ και καιρό και έχει να κάνει και με τη διεθνή θέση της χώρας. Με την ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά και με τους συμμάχους που έχουμε πλέον δίπλα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη αλλά βρίσκει ισχυρή στήριξη και υποστήριξη από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν πια κατανοήσει ότι αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός δικαιούται πια να γυρίσει σελίδα".
"Δικαιούμαστε να ξεφύγουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού προκειμένου να αποπληρώνουμε παλιότερα χρέη, σας θυμίζω και τις τελευταίες εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι ο δανεισμός πήγαινε ως επί τω πλείστον για να ξεπληρώνουμε προηγούμενα χρέη και δεν πήγαινε στην πραγματική οικονομία. Έχει δημιουργηθεί πλέον μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο λαός και αυτός ο τόπος που υπέφερε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και άδικα εξαιτίας επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων δικαιούται να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε η αλλαγή αυτή της στάσης έναντι της Ελλάδας δεν ήταν "θείο δώρο" αλλά αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και μεθοδικής δουλειάς, με πολιτικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει την Ελλάδα και την Ευρώπη και η οποία αφορά στη διαχείριση των κρατικών χρεών στις χώρες της ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Απέδωσε όμως καρπούς, τόνισε, η δουλειά της κυβέρνησης η οποία έδωσε τη μάχη με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και επιδεξιότητα.
Σημείωσε ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις καθώς κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί τον Αύγουστο ενώ τηρούνται οι υποσχέσεις που είχαν δωθεί τόσο στους εταίρους όσο κυρίως στον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εφάρμοσε τη συμφωνία αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας με στόχο την κοινωνική προστασία καθώς πέρασε μια μεγάλα ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς καμία μείωση στις κύριες συντάξεις ενώ διασώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.
Συνεχίζοντας την αποτίμηση των κυβερνητικών δράσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις απέναντι στον αγροτικό κόσμο, προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία, δόθηκε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους ενώ εξασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών και ειδικά της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Όπως είπε, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία, ένα σημαντικό τμήμα μάλιστα της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετηθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση έχει για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο αποτυπωμένο οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα που θα αποτυπωθούν και σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 24 Μαΐου όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.
Εκτίμησε ο πρωθυπουργός ότι πρόκειται για βήματα που θα οδηγούν σε ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ενώ δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για την ανάκαμψη της οικονομίας και την κατοχύρωση και διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας.
Επισήμανε ωστόσο ότι "δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, δεν δικαιούμαστε όμως να πετάμε στα σύννεφα" γιατί όπως είπε "ξέρουμε ότι η νέα φάση θα είναι μια πιο απαιτητική φάση". Τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο και αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες αλλά και τόλμη για να μπει "οριστικά η οικονομία σε τροχιά απογείωσης".
Έστρεψε τα "βέλη" του προς την αντιπολίτευση λέγοντας πως όσο κρίσιμο είναι να "είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι" άλλο τόσο "εγκληματικό" είναι κάποιοι να προσπαθούν με ψεύδη και κινδυνολογία να "δηλητηριάζουν" τον ελληνικό λαό προσπαθώντας να του "μεταφέρουν τη δική του μιζέρια".
Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το εγχώριο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του απέναντι στην κυβέρνηση και έχασε.
Μιλώντας για τον αυτόματο δημοσιονομικό "κόφτη" υποστήριξε ότι δεν είναι ούτε μέτρα ούτε πολύ περισσότερο μνημόνιο αλλά για έναν θεσμό που προβλέπεται ήδη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αυτό που προσέθεσε η κυβέρνηση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή της διόρθρωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της συμφωνίας.
Επανέλαβε πως αποτελεί κάτι που ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κάνει αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στην πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστεί διότι όπως είπε για πρώτη φορά στα έξι χρόνια, "έχουμε πρόγραμμα που μπορεί να βγει".