Τι είναι εκείνο που κάνει έναν αναγνωρισμένο χαρτογράφο του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, έναν διάσημο νευροψυχολόγο με 46 επιστημονικά βιβλία στο ενεργητικό του, να στραφεί στη μυθοπλασία και τη λογοτεχνία;
Τι είναι εκείνο που κάνει έναν αναγνωρισμένο χαρτογράφο του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, έναν διάσημο νευροψυχολόγο με 46 επιστημονικά βιβλία στο ενεργητικό του, να στραφεί στη μυθοπλασία και τη λογοτεχνία;
«Μα, η διαπίστωση τελικά ότι ο ανθρώπινος νους δεν είναι και τόσο ισχυρός. Είναι ένας εγκέφαλος μεταξύ άλλων εγκεφάλων και όχι, ό, τι καλύτερο έχει φτιάξει η φύση», μας αιφνιδιάζει ο συγγραφέας του «Κατ’ εικόνα» (Λιβάνη), που μιλάει στο WEB TV και την Εριφύλη Μαρωνίτη, σε ένα από τα ταξίδια του στην Αθήνα, καθώς είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, αν και περνά τα καλοκαίρια του στην Ιθάκη.
«Κοιτάξτε γύρω σας. Τις σχέσεις, τους πολέμους, το περιβάλλον κι όλα, όσα κινδυνεύουμε να χάσουμε», τονίζει ο συγγραφέας, που προσφεύγει στη λογοτεχνία με μια ιστορία που σίγουρα θα αιφνιδιάσει.
«Ο μύθος είναι απλός, ή τουλάχιστον απλά ξεκινάει η ιστορία. Όταν όμως η Έβελιν, μια γενετίστρια και ερασιτέχνις αρχαιολόγος κάνει τυχαία μια τρομερή ανακάλυψη για δυο μονοζυγωματικά δίδυμα, που θα συναντηθούν μονάχα για λίγες στιγμές, η πλοκή φέρνει καταιγιστικές εξελίξεις» , λέει χαμογελώντας ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανένας, τα μυστήρια του ανθρώπινου νου.
Το μυθιστόρημα του Γιώργου Παξινού οδηγεί σε μονοπάτια όπου τα όρια της επιστήμης και του μυαλού αρχίζουν να ξεθωριάζουν, η μελέτη της συμπεριφοράς και της ψυχολογίας διαγράφει χαρακτήρες δυναμικούς αλλά και απρόβλεπτους, το μυστήριο συναντά το δράμα, και η μεταφυσική προστρέχει σε ξεχασμένες αλλά αναλλοίωτες αξίες. Αρκεί οι ήρωες να μπορούν: να αγαπήσουν, να συγχωρέσουν, να εμπιστευτούν, να υπερασπισθούν την ελεύθερη βούλησή τους. Κατ’ εικόνα…
Υπάρχει τέτοιος δρόμος; «Ελεύθερη βούληση με την απόλυτη κυριολεξία του όρου, δεν υπάρχει», τονίζει ο Γιώργος Παξινός. «Το περιβάλλον μας διαμορφώνει. Από αυτό εξαρτόμαστε, ακόμη κι όταν δεν πηγαίνουμε με τις εφεδρείες του εγκεφάλου, αλλά με τα απολύτως απαραίτητα που επιστρατεύουμε. Νομίζετε ότι οι τζιχαντιστές αν γεννιούνταν σε άλλο τόπο και χρόνο, ότι θα έκαναν τα ίδια; Το πιθανότερο, όχι».
Εριφύλη Μαρωνίτη