Γεννημένος στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ο Τηλέμαχος Κώτσιας που ήρθε στην Ελλάδα το 1991, θυμάται ακόμη με νοσταλγία την «εποχή που έπεσε το τείχος, και είδαμε στην πραγματικότητα, όσα μέχρι τότε βλέπαμε και γνωρίζαμε μονάχα από την τηλεόραση.
Γεννημένος στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ο Τηλέμαχος Κώτσιας που ήρθε στην Ελλάδα το 1991, και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη μετάφραση (εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών), θυμάται ακόμη με νοσταλγία την «εποχή που έπεσε το τείχος, και είδαμε στην πραγματικότητα, όσα μέχρι τότε βλέπαμε και γνωρίζαμε μονάχα από την τηλεόραση.
Τι λέγαμε και τι νιώθαμε τότε; Ελλάδα ως το τέλος του κόσμου», λέει στο WebTV του Mega Γεγονότα και την Εριφύλη Μαρωνίτη.
«Αλλά οι Έλληνες δεν βάζουν μυαλό» συμπληρώνει ο Τηλέμαχος Κώτσιας, συγγραφέας δύο ιστοριών που πρόσφατα κυκλοφόρησαν (Πατάκη), εμπνευσμένες και οι δυο από την κρίση. «Ο προβληματισμός σε ωθεί να γράψεις» ξεκαθαρίζει. «Όχι η ευτυχία».
Η κριτική σαρκαστική και υποδόρια και στις δυο νουβέλες του συγγραφέα, στοχεύει στις αδυναμίες και τα ελλείμματα του κράτους αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας, δίνοντας στον κόσμο και το περιβάλλον των ηρώων του, μια έντονη δόση παραλόγου και παρωδίας. «Τον συγγραφέα τον καθορίζουν τα γεγονότα», τονίζει στην κουβέντα μας.
Το «Ταξίδι σε λάθος χώρα», μια σχεδόν ευτράπελη ιστορία, υφαίνεται και εκτυλίσσεται γύρω από τις απίστευτες περιπέτειες ενός Ευρωπαίου τουρίστα, που ενώ έρχεται στην χώρα για να βρει την αγαπημένη του, καταλήγει διωγμένος, ως λαθρομετανάστης στην Αλβανία. Στους «Δεινόσαυρους των Αθηνών» ένας νέος. Άνεργος, μπλεγμένος στα γρανάζια του συστήματος, θα παγιδευτεί στο συνωστισμένο πλήθος μιας τράπεζας, μπλέκοντας σε ευτράπελες περιπέτειες. Από τις οποίες, φυσικά, δεν λείπει το αλατο-πίπερο της ερωτικής έλξης.
«Το περίεργο είναι ότι έγραψα τις ιστορίες αυτές, πριν δείξει η κρίση τα δόντια της. Δυστυχώς σε πολλά επαληθεύτηκα» μας λέει ο Τηλέμαχος Κώτσιας. Πώς νιώθει με τις δύο υπηκοότητες; «Άνθρωπος χωρίς δική του πατρίδα».
Πώς βλέπει τα πράγματα τώρα με τους πρόσφυγες; «Κουτσά – στραβά, καλά θα τα πάει τελικά η Ελλάδα. Και στο προσφυγικό αλλά και με την κρίση. Ίσως να έχει κάποιον άγιο, που τελικά της δίνει την ευκαιρία».
Λέτε;
Εριφύλη Μαρωνίτη