Μεγάλες αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φάμπρ να επιλέξει ξένες παραγωγές να πλαισιώσουν το Φεστιβάλ Αθηνών, αποκλείοντας τους Έλληνες δημιουργούς, γεγονός για το οποίο πήραν θέση τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεγάλες αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φάμπρ να επιλέξει ξένες παραγωγές να πλαισιώσουν το Φεστιβάλ Αθηνών, αποκλείοντας τους Έλληνες δημιουργούς, γεγονός για το οποίο πήραν θέση τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Φάμπρ περιλαμβάνει 40 βελγικές παραγωγές και από ελληνικής πλευράς μόνο τα Κρατικά Θέατρα, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, δηλαδή τους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Έλληνες δημιουργοί πραγματοποιούν συνέλευση αυτή την ώρα στο θέατρο “Σφενδόνη”, όπου διατυπώνουν τις προτάσεις τους και αναμένεται να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές τους. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται, είναι να ανατεθεί σε Έλληνες καλλιτέχνες να διοργανώσουν ένα Φεστιβάλ παράλληλο με το Φεστιβάλ Αθηνών. Οι περισσότεροι πάντως δημιουργοί ζητούν την αποχώρηση του κ. Φάμπρ, χαρακτηρίζοντάς τον ως ανεπιθύμητο.
Από την πλευρά του, το υπουργείο καλεί τους καλλιτέχνες να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, εάν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ.
Παρέμβαση για το θέμα που έχει προκύψει έκανε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτηρίζοντας "ευπρόσδεκτη" τη συζήτηση για την φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ και σημειώνοντας ότι το ζήτημα εξετάζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Παρακολουθώ τη συζήτηση για την φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι ευπρόσδεκτη. Στην χθεσινή μου συνάντηση με τον Γιάν Φάμπρ τόνισα την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ. Ο Γ. Φάμπρ και ο Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση".
Θέση πήρε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάνει λόγο για “αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης” και καλεί τον πρωθυπουργό να αναιρέσει αυτήν την “άστοχη” και “πρωτοφανή” απόφαση. “Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό”, καταλήγει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Θύελλα αντιδράσεων
Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στη εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” από Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και εκπροσώπους των κομμάτων, που στην πλειονότητά τους εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση του νέου διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών.
Ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου σημείωσε ότι “πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο μέγεθος. Εμείς οι ηθοποιοί και οι άνθρωποι του θεάτρου έχουμε μάθει να κάνουμε πρόβες, να βλέπουμε τα πράγματα, να τα αναλύουμε, να τα συνθέτουμε και όταν θα φτάσουμε στο τέλος και θα είναι η παράσταση, το μεγάλο λόγο και τον κύριο λόγο τον έχει ο κόσμος”.
“Ο Φάμπρ είναι ένας καλλιτέχνης, αυτός είναι, όσοι τον έχουμε παρακολουθήσει έχει μια θέση απέναντι στα πράγματα. Κάποιοι τον έφεραν και τον επέλεξαν. Το θέμα είναι αν αυτός ο άνθρωπος ήξερε που ερχόταν γιατί έχω την αίσθηση ότι μας αντιμετώπισε χωρίς να έχει πρόθεση κακή, λίγο σαν αποικιοκρατία”, τόνισε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.
Ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρα θέση, αναφέροντας ότι “δεν μπορώ να προσεγγίσω με ευκολία θέματα τέχνης, έκφρασης, πολιτισμού με καθαρά κομματικά και πολιτικά κριτήρια. Νομίζω ότι αυτή η κουβέντα θα μπορούσε να γίνει με ανθρώπους οι οποίοι έχουν όντως να προσφέρουν τη γνώση τους, την άποψή τους”.
Για καθεστωτική νοοτροπία έκανε λόγο ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος σημείωσε ότι “περιμέναμε μία Αριστερά που υποτίθεται εκφράζει τις τέχνες και τα γράμματα με έναν καλύτερο τρόπο από άλλες πολιτικές παρατάξεις να έφερνε και Έλληνες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καταξιωθεί στο εξωτερικό”.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέφερε ο κ. Φάμπρ είναι μεν σπουδαίος και καταξιωμένος καλλιτέχνης, ωστόσο διερωτήθηκε τι γνώση έχει με την ελληνική πραγματικότητα.
“Όταν κάνουμε εισαγωγή διευθυντή ενός Φεστιβάλ και φέρνει για αρχή τις δουλειές τις δικές του και των χορευτών του, εγώ κρατάω μικρό καλάθι. Αλλά πρέπει να φύγουμε και από τον επαρχιωτισμό ότι τα Φεστιβάλ γίνονται ώστε εμμέσως να χρηματοδοτούμε ελληνικούς συλλόγους ή θιάσους. Πρέπει να είναι διεθνές το Φεστιβάλ”, τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Αμυράς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε το γεγονός ο Ιάσονας Φωτήλας από το Ποτάμι. Από τη βήμα της Βουλής, ο κ. Φωτήλας ανέφερε: “Ο ανεκδιήγητος υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι η Ειδομένη περιποιεί τιμή για τη χώρα. Τι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς βέβαια από έναν υπουργό Πολιτισμού ο οποίος κατάντησε τον πολιτισμό να είναι τα κείμενα του Σάββα Ξηρού και η Αριστερή ιδεολογία της τσουτσούνας;”.