Την πρότασή του για επενδύσεις από πρόσφυγες, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Μάρδας, η οποία χθες προκάλεσε σάλος αντιδράσεων.
Την πρότασή του για επενδύσεις από πρόσφυγες, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Μάρδας, η οποία χθες προκάλεσε σάλος αντιδράσεων. Ειδικότερα χθες ο κ.Μάρδας δήλωσε ότι ενδεχομένως μεταξύ των προσφύγων να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήματα στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να τα επενδύσουν στη χώρα μας.
"Μακάρι να συζητάμε τέτοιου είδους θέματα, δεν αποτελούν θέματα μια πολιτικής αιχμής,. Είναι ωραία θέματα, και βέβαια λιγότερο σημαντικά απ' όσα συζητάμε για το προσφυγικό" τόνισε.
"Έκανα μια αναφορά στο συγκεκριμένο νόμο ότι θα μπορούσε να έχουμε ως κριτήριο, για μια επενδυτική δραστηριότητα, απλά έκανα μια αναφορά σε μια υφιστάμενη ήδη νομοθεσία. Αναφερόμουν σε πρόσφυγες, το 200.000 – 250.000 αναφέρεται σε ξένους" υποστήριξε ο κ. Μάρδας.
Και σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε, υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες μπαίνουν σε μια διαδικασία ενός προγράμματος και σε λίγο χρονικό διάστημα "θα βρίσκονται στους χώρους όπου πρέπει να βρίσκονται και έχουμε στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα ζήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται".
Και εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα υποσύνολο το οποίο θα μπορούσε να φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα και "από κει και πέρα να ενσωματωθεί και στην ελληνική κοινωνία, στον βαθμό που θέλει βέβαια, και να κάνει μια οποιαδήποτε επένδυση. Αυτή είναι η πρόταση".
Ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν θέτει "διαδικασία διάκρισης, ανάμεσα στους πρόσφυγες με την έννοια όσοι έχετε φέρτε τα και οι υπόλοιποι θα φύγετε, ούτε εισάγει παράξενες σκέψεις που κυκλοφορούν στο μυαλό ορισμένων. Απλά και μόνο είναι μια πολύ απλή πρόταση, είναι μια εμπειρία την οποία την έχουμε δει" και σε άλλες χώρες. "Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ότι έγινε στην Δανία όπου κάποιοι, το κράτος μάζευε τιμαλφή κλπ, κλπ., καμία σχέση" υποστήριξε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι πρόσφυγες έχουν χρήματα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι άλλες χώρες έχουν συγκροτήσει υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα.
Κληθείς να σχολιάσει ότι πολλοί πρόσφυγες ζουν μέσα στις λάσπες και σε σκηνές και αυτή η πρόταση ενδεχομένως να ακούγεται προκλητική, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι οι λάσπες αφορούν 3,4,5 ημέρες και πως η πολιτική αυτή η οποία προτείνεται έχει έναν ορίζοντα στο μέλλον. "Δεν μπορεί να συνδυαστεί αυτή τη στιγμή μια σκέψη μια εισήγηση, έως ότου τεθεί ως πολιτική, εάν εν πάσει περιπτώσει συμφωνήσει και η κυβέρνηση με αυτή την εισήγηση" ανέφερε.
"Απλά κάποια ώρα θα έπρεπε να γίνει, όπως το έκαναν και κάποιες χώρες, μια καταγραφή και του κοινωνικού και του οικονομικού προφίλ και από κει και πέρα μπορεί να υπάρχει μια ρύθμιση, η οποία να προτείνει κάτι τέτοιο, και αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει την χρησιμοποιεί, αν δεν θέλει δεν την χρησιμοποιεί" τόνισε.
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση που θα κατατεθεί σήμερα, έχει συζητηθεί και ερευνηθεί, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση.
Αποστάσεις από την πρόταση Μάρδα κράτησαν υπουργοί
Αποστάσεις από την πρόταση Μάρδα, πήραν κυβερνητικά στελέχη. "Δεν μπορούμε να περιμένουμε η οποιαδήποτε σταθεροποίηση ή ανάπτυξη της χώρας να προέλθει από τους πρόσφυγες…" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσας, στην τηλεόραση του Ant1.
"Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων, αλλά αρκετά έχουν ειπωθεί γι' αυτό το ζήτημα" σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
"Φανερώνει το απάνθρωπο και ανήθικο πρόσωπο της κυβέρνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ που διαχωρίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε πλούσιους και φτωχούς και υπόσχεται αλληλεγγύη μόνο στους έχοντες 250.000 ευρώ και στους μη έχοντες, κολαστήρια τύπου Ειδομένης", ανέφερε η ΝΔ.
"Δεν είναι κυβέρνηση αυτή κ. πρόεδρε, είναι dream team της κουταμάρας", ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέδρος στη Βουλή.
"Όταν ο αρμόδιος υπουργός για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κάνει τέτοιες δηλώσεις ποιος μπορεί να πάρει τη χώρα και την κυβέρνησή της στα σοβαρά;", σημείωσε το Ποτάμι.
"Δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά η απανθρωπιά και ο κυνισμός σε όλο τους το «μεγαλείο», συνέχεια της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας", ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
"Ο Δημ. Μάρδας και η κυβέρνηση Τσίπρα προσβάλλουν βάναυσα την ανθρωπιά του ελληνικού λαού, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και εκθέτουν τη χώρα στη χλεύη όλων", υπογραμμίζει η ΛΑΕ.
Αιχμές και από Κωνσταντοπούλου
"Οι σημερινές δηλώσεις Μάρδα δεν απέχουν από τη ναζιστικής αναφοράς πολιτική της Δανίας να αφαιρεί τιμαλφή από τους πρόσφυγες", τόνισε με tweet της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
"Όταν ζητήθηκαν πέρυσι 5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής (με αποθεματικά 65 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, η τότε πρόεδρος της Βουλής με όλη την ευαισθησία που τη διακρίνει (επιλεκτική φυσικά) αρνήθηκε πεισματικά να συμβάλλει", απάντησε στην πρώην πρόεδρο της Βουλής ο κ. Μάρδας.