Σε μπλόκα των Σκοπιανών αστυνομικών που είχαν ενισχυθεί και από στρατιωτικές δυνάμεις έπεσαν 2.000 πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα πεζοί μέσα από παραπόταμους του Αξιού, σε μια πορεία απελπισίας που μαγνήτισε το ενδιαφέρον της υφηλίου.
Σε μπλόκα των Σκοπιανών αστυνομικών που είχαν ενισχυθεί και από στρατιωτικές δυνάμεις έπεσαν 2.000 πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα πεζοί μέσα από παραπόταμους του Αξιού, σε μια πορεία απελπισίας που μαγνήτισε το ενδιαφέρον της υφηλίου.
Γονείς με παιδιά στα χέρια αψήφισαν το κρύο και τους ορμητικούς χειμάρρους σε μια επιχείρηση απόδρασης από τον βάλτο της Ειδομένης όπου εδώ και μια εβδομάδα ζουν υπό άθλιες συνθήκες λόγω και της κακοκαιρίας.
Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και Έλληνες φωτορεπόρτερ είναι κρατούμενοι των σκοπιανών αρχών.
"Μας ζητάνε 250 ευρώ σαν πρόστιμο που μπήκαμε στα Σκόπια"
Ο φωτορεπότερ Δημήτρης Τοσσίδης, ένας εκ των συλληφθέντων, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την περιπέτειά του που συνεχιζόταν.
"Είμαστε πάνω από 40 άτομα συλληφθέντες, πάνω από 10 Έλληνες, δημοσιογράφοι και αλληλέγγυοι, είναι συγκεχυμένα τα πράγματα για το τί θα γίνει, ακολουθούσαμε την πορεία προσφύγων και ενώ περάσαμε ένα ποτάμι και τελείωσε ο φράχτης, περάσαμε σε ξένο έδαφος δεν υπήρχε ταμπέλα για να καταλάβουμε ότι μπήκαμε στο έδαφος των Σκοπίων, και έκανε ο στρατός κλοιό πίσω μας και μας συνέλαβε μαζί με πρόσφυγες. Ζητάνε από όλους μας -δεν έχω εικόνα με τους πρόσφυγες- 250 ευρώ σαν πρόστιμο για την είσοδο στη χώρα", ανέφερε.
Όπως είπε η τελευταία εικόνα του από τους πρόσφυγες "είναι να τους βάζουν σε στρατιωτικά καμιόνια όλους μαζί".
Το χρονικό της διαδρομής της απελπισίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας όταν κυκλοφόρησε μια φήμη στον καταυλισμό της Ειδομένης ότι εάν οι άνθρωποι περπατήσουν 6 χιλιόμετρα τότε ο φράχτης τελειώνει και θα μπορούν να βρουν οδό διαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κυκλοφόρησαν και φυλλάδια που είχαν σχετικές οδηγίες, ακόμα και χάρτες για το από πού θα περάσουν.
Οι χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να περπατούν προς το χωριό Χαμηλό περνώντας μέσα από λασπωμένα μονοπάτια στο βουνό και με μωρά στην αγκαλιά. Λίγο πριν φθάσουν στο χωρίο ήρθαν αρχικά αντιμέτωποι με δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, το πλήθος όμως ήταν τόσο μεγάλο που δεν σταματούσε.
Κατόπιν βρέθηκαν ενώπιον ενός φουσκωμένου χειμάρρου, φυσικού συνόρου μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων σε παραπόταμο του Αξιού.
Όπως μετέδωσε ο Παναγιώτης Μανής που ήταν στο σημείο, άλλοι με ρούχα και άλλοι χωρίς επιχείρησαν να τον διασχίσουν, παρά το γεγονός ότι στην απέναντι όχθη υπήρχαν αστυνομικοί της γείτονος χώρας, οπλισμένοι να τους περιμένουν.
Μετά τον χείμαρρο και για 3 περίπου χιλιόμετρα φθάνοντας στο χωριό Μόνι των Σκοπίων, ο συρμάτινος φράχτης συνέχιζε να απλώνεται μπροστά τους, λίγα μέτρα από το ποτάμι που με τόσο κόπο πέρασαν.
Εκεί συνελήφθησαν από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.
Συνελήφθησαν μάλιστα και περίπου 25 εθελοντές και φωτορεπόρτερ που συνόδευαν τους πρόσφυγες. Περίπου 1.000 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα.
Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έσπευσαν στο σημείο για να μην τους επιτραπεί να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.
Η πρώτη απόπειρα να περάσουν τα σύνορα έγινε από περίπου 20 πρόσφυγες. Τρεις όμως από αυτούς, δυο άντρες και μια γυναίκα βρήκαν τραγικό θάνατο καθώς πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν ένα ποτάμι. Οι υπόλοιποι επίσης συνελήφθησαν από την σκοπιανή αστυνομία.