Συζητήσεις πυροδότησε ο χθεσινοβραδινός διάλογος Ντάισελμπλουμ- Μοσκοβισί που "έπιασαν" τα μικρόφωνα για το χρέος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου για το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Συζητήσεις πυροδότησε ο χθεσινοβραδινός διάλογος Ντάισελμπλουμ- Μοσκοβισί που "έπιασαν" τα μικρόφωνα για το χρέος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου για το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Μόλις πυροδότησες μια τεράστια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους”, ακούγεται να λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος στον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος απαντά: “Έπρεπε. Επίτηδες το έκανα”.
Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προαναγγείλει την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα, λέγοντας:
"Με την επιστροφή των θεσμών, που δεν ξέρουμε βέβαια πότε θα είναι, θα πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το θέμα της διαχείρισης και ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση της δέσμευσής μας ότι αν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε την εξυπηρέτηση τους χρέους διαχειρίσιμη. Στο σημερινό Eurogroup έγινε σαφές ότι αυτή η συζήτηση θα είναι στο τραπέζι μας στο εγγύς μέλλον" τόνισε.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον αποκαλυπτικό διάλογο Ντάισελμπλουμ- Μοσκοβισί είναι αν ήταν όντως αιφνιδιασμός, αν ήταν ελιγμός προσχεδιασμένος ή αν υπήρξε προσυνεννόηση με τους βασικούς πρωταγωνιστές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε, πάντως, την τελευταία κουβέντα και λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση είναι άκαιρη και ότι για να φτάσουμε σε αποφάσεις για το χρέος, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.
"Δεν έχω κάποιο σωστό επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές και τη γερμανική κοινή γνώμη – έναντι της οποίας φέρω ευθύνη- να φέρουμε το θέμα -ενώ δεν παίζει κανέναν ρόλο έως το 2025- στο επίκεντρο της συζήτησης. Στο επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να είναι να εφαρμόζει η Ελλάδα βήμα-βήμα και εμείς να βοηθάμε όπως μπορούμε. Όχι να κοιτάζουμε την παρακαμπτήριο και να λέμε: 'Ας κάνουμε τώρα ελάφρυνση του χρέους'", δήλωσε.
Πάντως, με την ευθεία σύνδεση των δημοσιονομικών μέτρων με την ελάφρυνση του χρέους, οι Ευρωπαίοι κρατάνε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αποφεύγουν τις… γκρίνιες στα εθνικά τους κοινοβούλια, την ώρα που "φουντώνει" το προσφυγικό και εντείνονται οι αντιδράσεις.
"Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εύρος των μεταρρυθμίσεων, τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και τα εναπομείναντα ζητήματα αναφορικά με το χρέος. Είναι στενά συνδεδεμένα. Όσο περισσότερα γίνουν στη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό τόσο μικρότερο θα είναι το δημοσιονομικό κενό και όσο μικρότερο το κενό τόσο μικρότερα ζητήματα για το χρέος θα προκύψουν στο μέλλον. Οπότε, όλα συνδέονται", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.