Την ισχυρή, κοινή τους βούληση να συνεργαστούν στενά στο προσφυγικό διατύπωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη. Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν σήμερα την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.
Την ισχυρή, κοινή τους βούληση να συνεργαστούν στενά στο προσφυγικό διατύπωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψαν την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης, η αιτία της οποίας είναι η βαρβαρότητα σε βάρος αθώων Σύρων, και είπε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι "πολύ σημαντική" για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση και να μειώσουν στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου.
Τονίζοντας ότι δεν διαφαίνεται προοπτική εκεχειρίας, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι απέναντι στους διακινητές ανθρώπων και βλέποντας πτώματα μικρών παιδιών στις ακτές των χωρών μας δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. "Θα πρέπει να βάλουμε τις πλάτες μας όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης" επισήμανε.
Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη γύρω περιοχή και όχι οι χώρες που γίνονται σημείο αναφοράς για τα προβλήματα των προσφύγων, ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου.
"Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων που έχουμε μπροστά μας, όπως η προσφυγική" τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε πως το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών.
"Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τις αξίες και τον πολιτισμό μας… Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία, δεν μας επιβάλλει κανένας πώς θα λυθεί, ξέρουμε πώς θα λυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε" υπογράμμισε.
Παράλληλα, μίλησε για κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, σημειώνοντας με νόημα πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι παρότι υπάρχουν διαθέσιμα σύγχρονα οπλικά συστήματα, τα οποία έχουν αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο μιας κούρσας εξοπλισμών, αυτά "να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, αλλά να αφήνονται ανενόχλητοι να κάνουν εμπόριο ανθρώπων στις θάλασσές μας".
Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, Αθήνα και Άγκυρα υπέγραψαν μια πολύ σημαντική συμφωνία, που αφορά στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε "γενναιόδωρη κίνηση" από τουρκικής πλευράς που δείχνει ότι "υπάρχει βούληση να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, παρότι δεν είναι αυτή τη στιγμή η αιτία του προβλήματος, θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που δικαιούνται καλύτερη ζωή και δικαιούνται να διεκδικήσουν άσυλο στην Ευρώπη.
"Γι' αυτό, στο πλαίσιο της ΕΕ, προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό νόμιμης οδού των προσφύγων, των ανθρώπων που με βάση το διεθνές δίκαιο δικαιούνται διεθνούς προστασίας, μία μόνιμη ροή προς τις χώρες της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων και του δικτύου των διακινητών" σημείωσε.
Επιπρόσθετα, τόνισε πως η περαιτέρω εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής στέλνει και το σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες που έρχονται από χώρες που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.
Για το Αιγαίο
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως εξέφρασε για άλλη μια φορά "με ειλικρίνεια" τη σαφή ανησυχία και τον σοβαρό προβληματισμό της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ιδιαίτερα για τη μεγάλη αύξηση εμπλοκών και υπερπτήσεων κατά το τελευταίο έτος, που -όπως τόνισε- δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουν αναπτυξει οι δύο χώρες. "Πιστεύω -σημείωσε- ότι είναι ειλικρινής η πρόθεση Τούρκου να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά αυτό το θέμα".
"Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας και πιστεύω ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας το επόμενο διάστημα για να το πετύχουμε" κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει πλέον αρκετά, και παρότι οι πολλά ζητήματα παραμένουν, οι δύο χώρες μπορούν και τα συζητούν με αποτελεσματικό τρόπο, αμφισβήτησε όμως ανοιχτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
"Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, οι εχθρικές πολιτικές δεν πρόσφεραν τίποτα, αλλά μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Το ότι συζητάμε το προσφυγικό, δεν σημαίνει ότι τα άλλα τα αφήνουμε στην άκρη" σημείωσε και είπε για τις εναέριες παραβιάσεις: "Τα σημεία που για εσάς φαίνονται εναέριες παραβιάσεις για εμάς δεν είναι και αντιστοίχως παραβιάσεις που θεωρούμε εμείς ότι συμβαίνουν, εσείς δεν τις θεωρείτε παραβιάσεις".
Συμπλήρωσε ωστόσο πως "στο εγγύς μέλλον θα προσπαθήσουμε να αδράξουμε της ευκαιρίας από τις συναντήσεις μας ώστε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας".
Για το casus belli
Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο πρωθυπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση σχετικά με το casus belli, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να σημειώνει πως "η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης προς την Ελλάδα". "Πιστεύω το αντίστοιχο και για την Ελλάδα" συνέχισε και πρόσθεσε: "Βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη φιλία των δύο χωρών, να βγάλουμε από κάθε μυαλό και σκέψη το ζήτημα πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες".
"Πρέπει να το αφαιρέσουμε από το λεξιλόγιό μας, γι' αυτό όμως πρέπει να εργαστούμε" είπε για το casus belli ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας: "Είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής της δεκαετίας του '60 και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας να οικοδομήσουμε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας… πόσο δεν μάλλον όταν υπάρχουν διαρκείς συνομιλίες προκειμένουν το ζήτημα της σημαντικής διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας να επιλυθεί διά της διπλωματικής οδού, μέσα από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης".
"Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα πείσω και τον Αχμέτ γι' αυτό" κατέληξε ο κ. Τσίπρας κοιτάζοντας τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος αποκρίθηκε: "Όλα αυτά τα ζητήματα θα ταλύσουμε σε βάθος χρόνου".
Για το Κυπριακό
Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό συζήτησαν και το Κυπριακό για το οποίο είπε πως "η δίκαιη και βιώσιμη λύση του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική δεδομένης της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας, λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα επιτρέπει στην επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο να κατοχυρώνει στην ασφάλεια όλου του λαού της με σύγχρονους όρους, χωρίς την ανάγκη τρίτων".
Ο κ. Νταβούτογλου είπε από την πλευρά του πως το Κυπριακό, όπως και τα προβλήματα στο Αιγαίο, συζητήθηκαν "σε πολύ φιλικό πνεύμα", σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε αποφασιστικότητα για την επίλυση και των δύο ζητημάτων, δηλώνοντας πως τον ευχαριστεί γι' αυτό.
Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε και δημοσίως τη διαχρονική στήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας