Τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στην αυριανή κρίσιμη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας παράλληλα βολές τόσο κατά ευρωπαϊκών χωρών όσο και κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στην αυριανή κρίσιμη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας παράλληλα βολές τόσο κατά ευρωπαϊκών χωρών όσο και κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Η ελληνική θέση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, μείωση των ροών στην Τουρκία και δίκαιη κατανομή εντός Ε.Ε. με συνέπειες για όσους αποκλίνουν
Δεδομένου ότι η Ειδομένη είναι κλειστή για τους πρόσφυγες, στην αυριανή σύνοδο ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, όπως είπε, την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν θα επιδιωχθεί μία διατύπωση ότι η μετεγκατάσταση είναι επείγουσα αλλά ότι θα ξεκινήσει άμεσα και σε υψηλό αριθμό, ενώ τόνισε ακόμη την ανάγκη ενεργοποίησης μιας συμφωνίας για επιτάχυνση και ενίσχυση της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία εκτιμώντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στη διακυβερνητική της Τρίτης στη Σμύρνη.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε ακόμη της τακτικής της κυβέρνησης στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, όπου απείλησε με μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Πήραμε το ψωμί από το στόμα των επικριτών μας, ιδίως αυτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δηλαδή της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει η ΝΔ, και ιδίως του επικεφαλής του, του κ. Βέμπερ που ζητούσε διακαώς την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά πήραμε και το ψωμί από το στόμα και όσων εγχώριων ομοϊδεατών του καραδοκούσαν για να κινδυνολογήσουν και να τρομοκρατήσουν…αποδείξαμε ότι σε σέβονται όταν έχεις δική σου φωνή, όχι όταν μιλάς με τις φωνές των άλλων όχι όπβς έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις και όπως μας υποδεικνύει να κάνουμε και τώρα η ΝΔ".
Διεμήνυσε, ταυτόχρονα, ότι "δεν μπορεί μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να σηκώσει και όλο το βάρος της Ευρώπης και μάλιστα σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής".
Συνδέοντας προσφυγικό και οικονομία ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι "η Ευρώπη σήμερα συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα" και ότι "κρατά ανοιχτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά" στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο ανθρώπους.
"Με την Ευρώπη που κλείνει τα μάτια, την καρδιά και τα σύνορα δεν είμαστε σε ρητορική αντιπαράθεση, αλλά είμαστε σε αντιπαράθεση στην πράξη", υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, "η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δεν δύναται να αντέξει τις συνέπειες του κύματος των προσφύγων", αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας, "γιατί οι πολιτικές της λιτότητας έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς που βρίσκει γόνιμο έδαφος να αναπτυχθεί".
Στρέφοντας τα βέλη του κατά των χωρών του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας είπε ότι "θέλουν να επιβάλουν τη λογική της Ευρώπης φρούριο", ενώ "δείχνοντας" τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών μίλησε για αντιευρωπαϊκή ρητορική που βρίσκει ωστόσο αντιστάσεις από διανοούμενους εντός της Αυστρίας.
Επίθεση στη ΝΔ
Παρά τη μίνιμουμ συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο κ. Μητσοτάκης "αποδέχθηκε μεν εντός της αιθούσης την ελάχιστη σύγκλιση σε μια αναγκαία εθνική στρατηγική αλλά προσπάθησε έξω από την αίθουσα, ενδεχομένως απαντώντας σε εσωκομματικά ζητήματα, να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα".
Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να λύσει αυτή "την αντίφαση". "Δεν είναι εύκολο από τη μια να θέλει να παριστάνει τον Ευρωπαίο πολιτικό με ευρωπαϊκό προφίλ και από την άλλη συγκεράσει και τις απόψεις του αντιπροέδρου του και της ισχυρής τάσης ακροδεξιάς μέσα στη ΝΔ", είπε.
"Πυρά" κατά ΔΝΤ
Στο πεδίο της οικονομίας ο Πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση του ΔΝΤ καταλογίζοντάς του "αυθαίρετες εκτιμήσεις".
"Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά την παρελκυστική τακτική που κρατά το ΔΝΤ", δήλωσε και έκανε λόγο για σύγκλιση, για πρώτη φορά, μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για "σύγκλιση και όχι μονομερή προσχώρηση στις απόψεις τους, όπως γινόταν στο παρελθόν", η οποία αφορά στις μεταρρυθμίσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό 2016-2018.
"Δεν είμαστε εμείς οι απομονωμένοι σε αυτή τη διαπραγμάτευση", τόνισε, σημειώνοντας ότι θα κληθεί πολύ σύντομα η ΕΕ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στο πολιτικό, να ζητήσει από όλα τα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη.