Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και αναταράξεις σε δικαστικό επίπεδο, έχει προκαλέσει η αναφορά της εισαγγελέως Τσατάνη σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στο έργο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, ακόμη και για απειλές προς το πρόσωπό της.
Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και αναταράξεις σε δικαστικό επίπεδο, έχει προκαλέσει η αναφορά της εισαγγελέως Τσατάνη σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στο έργο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, ακόμη και για απειλές προς το πρόσωπό της.
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για τη Διαφθορά, για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών.
Ο ίδιος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πάντως δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της υπόθεσης, αρνείται τους ισχυρισμούς περί απειλών, ενώ αφήνει υπονοούμενα ότι πιθανώς η εισαγγελέας να κατέγραφε τη συνομιλία τους.
Η καταγγελία της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας παραδέχεται ότι ζήτησε να συναντήσει τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να λυθούν οι παρεξηγήσεις που είχαν σχηματιστεί σχετικά με την ανάθεση της δικογραφίας Βγενόπουλου στην ίδια, όμως -όπως λέει στην αναφορά της- ο Δ. Παπαπαγγελόπουλος της είπε να δώσει πίσω τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς και ότι την αφαίρεσε παράνομα με στόχο "να ευνοήσει τους εμπλεκόμενους".
Οι επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό συνεχίστηκαν με τηλεφωνήματα, με την εισαγγελέα να καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές. Σύμφωνα με την αναφορά της, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλο εκείνος της είπε ότι χειρίζεται παρανόμως τη δικογραφία και την κάλεσε να τη δώσει πίσω "γιατί θα ξεσπάσει πόλεμος" σε βάρος της και για να "κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της".
Η επιστολή Παπαγγελόπουλου
Από την πλευρά του, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κάνει λόγο για μία συνάντηση σε απόλυτα φιλικό κλίμα και με εξομολογήσεις από την πλευρά της εισαγγελέως.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος, η εισαγγελέας Τσατάνη του ζήτησε να λυπηθεί την κόρη της που αναφερόταν σε δημοσιεύματα και είχε στοχοποιηθεί και εκείνος της συνέστησε "να είναι προσεκτική" λέγοντάς της πως η νομική του άποψη "ήταν ότι έπρεπε να επιστρέψει τη δικογραφία" και ότι "έπρεπε να απέχει από υποθέσεις που είχαν σχέση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας".
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν αποκλείει η εισαγγελέας να κατέγραφε την ιδιωτική συνομιλία τους, αλλά προς το παρόν -όπως λέει- θα περιοριστεί να απαντήσει μόνο σε αυτά που αποκαλύπτει η καταγγέλλουσα. Αναφέρει πως εύχεται να μην αναγκαστεί να δημοσιοποιήσει ολόκληρη τη συνομιλία τους, σημειώνει πως οι δηλώσεις του για δικαστικά πραξικοπήματα δεν αφορούσαν την κ. Τσατάνη και πως το πραγματικό κίνητρο της εισαγγελέως ήταν η αποφυγή πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος της.
Παρέμβαση Βγενόπουλου
Στο μείζον πολιτικό θέμα αναμείχθη και ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη θλίψη μου για τις "απροκάλυπτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε βάρος του" και βάζει στο στόχαστρό του τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
"Με την επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, προφανώς χωρίς να συμβουλευθεί ένα καλό ποινικολόγο, ήδη ομολογεί ένα μέρος των εναντίον του κατηγοριών που, σε συνδυασμό με πράξεις που επακολούθησαν, θα αξιολογηθούν κατά την διάρκεια της ποινικής του διευρεύνησης" σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Βγενόπουλος.
Και προσθέτει: "Στα πλαίσια αυτά οι πολιτικές ξυλινολογίες του τύπου 'η διαπλοκή ψυχορραγεί' κλπ είναι άνευ αντικειμένου διότι η υπόθεση δεν είναι πλέον πολιτική αλλά ποινική".
"Θύελλα" αντιδράσεων
Η καταγγελία Τσατάνη έχει προκαλέσει μπαράζ πολιτικών αντιδράσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλά και την παραίτηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
"Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης. Και προειδοποιεί: Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα", τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος.
"Η καταγγελία της εισαγγελικής λειτουργού για τις παρεμβάσεις του κ Παπαγγελόπουλου στο έργο της δεν έπεσε ως κεραυνός ένα αιθρία (…). Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι γνωστό ότι και κατά το παρελθόν έβαζε το 'δεξί' τότε χέρι του με παρόμοιο τρόπο. Σήμερα έχει ως φαίνεται αναλάβει την υλοποίηση της επικίνδυνης και καθεστωτικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για την δικαιοσύνη. Αυτό δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό" σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.
Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ζήτησε να παραιτηθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος. "Είναι υπουργός Δικαιοσύνης και θα πάει η δικογραφία στη Βουλή και θα καθίσει στη θέση του; Η στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, που πιστεύω να την έχει και να παραιτηθεί. Αν δεν την έχει φαίνεται ότι ο ίδιος δεν έχει καθόλου την έννοια της συνείδησης", δήλωσε.
"Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Στον πρωθυπουργό απευθύεται με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, σημειώνοντας: "Κ. Τσίπρα, εσείς που μιλούσατε για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, εσείς που είχατε σημαία την αντικειμενικότητα και την δημοκρατία, έχετε στην κυβέρνησή σας Υφυπουργό ο οποίος παρεμβαίνει 'ωμά' στην δικαιοσύνη; (…) Αν ισχύουν όσα ακούγονται, δεν θα 'ξεπλύνει' την κυβέρνηση ούτε ο Δούναβης".