Παρότι το συμβούλιο των αρχηγών ξεκίνησε σε... κλίμα εορταστικό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τα γενέθλιά του και ο Αλέξης Τσίπρας του ευχήθηκε "χρόνια πολλά" μπαίνοντας στην αίθουσα συσκέψεων, στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης και διαφωνιών.
Παρότι το συμβούλιο των αρχηγών ξεκίνησε σε… κλίμα εορταστικό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τα γενέθλιά του και ο Αλέξης Τσίπρας του ευχήθηκε "χρόνια πολλά" μπαίνοντας στην αίθουσα συσκέψεων, στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης και διαφωνιών.
Στους πολιτικούς αρχηγούς μοιράστηκε ένας φάκελος με ενημερωτικό υλικό για το προσφυγικό και τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Τα πνεύματα άναψαν όταν ο Βασίλης Λεβέντης από την αρχή ζήτησε οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, που δεν θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε:
"Αν δεν αποφασίσουμε οικουμενική κυβέρνηση, δεν συζητώ για το προσφυγικό. Δεν σας νοιάζει η Ελλάδα. Όλα τα άλλα προβλήματα, τα λύσαμε και δεν δέχεστε;" .
Με την πρόταση Λεβέντη δεν συμφώνησε κανένας από τους αρχηγούς και η συζήτηση επεκτάθηκε στην ουσία του προσφυγικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου, πρόταση με την οποία δεν συμφώνησε ο κ. Τσιπρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ είχνα τον εξής διάλογο:
Κ. Μητσοτάκης: Είναι αναγκαία τα κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας για όσους δεν είναι πρόσφυγες και θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.
Αλ. Τσίπρας: Εμείς λειτουργούμε με βάση τη συνθήκη της Γενεύης. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής για τους παράτυπους μετανάστες.
Η Φώφη Γεννηματά έθεσε το θέμα της επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών και να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας απ' όλες τις φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις και ακολούθησε ο εξής διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα:
Φ. Γεννηματά: "Είστε διστακτικός κ. πρωθυπουργέ σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, τον διαχωρισμό μεταναστών-προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου. Πόσοι τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα; Οι υπουργοί λένε άλλος 50.000, άλλος 100.000 και άλλος 150.000".
Αλ. Τσίπρας: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις τους.
Φ. Γεννηματά: Τι εννοείς παρερμηνεύτηκαν; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος. Όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις για τις 50-100-150.000 πρόσφυγες. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι αλληλεγγύη;
Οξύτατη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα:
"Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και εσάς προσωπικά κ. πρωθυπουργέ, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο. Να το παραδεχτείτε δημόσια".
Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να οριστεί υπερυπουργός κοινής αποδοχής που θα αναλάβει το προσφυγικό. Την πρόταση αυτή σχολίασε με χιούμορ ο κ. Τσίπρας, όταν σε ένα διάλειμμα είδε τον εκπρόσωπο του Ποταμιού Δ. Τσιόδρα στον οποίο είπε: "Πού είσαι εσύ; Καιρό έχω να σε δω. Μήπως είσαι εσύ τελικά ο υπερυπουργός για το προσφυγικό που προτείνει ο Θεοδωράκης;".
Στο περιθώριο της σύσκεψης των αρχηγών αποκαταστάθηκαν και οι σχέσεις της Όλγας Γεροβασίλη με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που είχαν ψυχρανθεί στην προηγούμενη σύσκεψη αρχηγών, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει στον εκπρόσωπο της ΝΔ: "Γιώργο, έλα να μας βγάλουν μια φωτογραφία να μην νομίζουν ότι δεν μιλιόμαστε" και τον δεύτερο να αποκρίνεται: "Αν και είμαι Μανιάτης, δεν κρατάω βεντέτα…".
Θερμή χειραψία είχαν ο Πάνος Καμμένος με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος σχολίασε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι τον βλέπει αδυνατισμένο και τον ρώτησε εάν κάνει δίαιτα, για να λάβει από τον κ. Καμμένο την απάντηση: "Έχασα 19 κιλά".
Ο Βασίλης Λεβέντης ήταν ο πρώτος που έφτασε στο προεδρικό μέγαρο και σχολίασε το γεγονός, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε έρθει στην ώρα του και περίμενε τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Αυτή τη φορά, η Φώφη Γεννηματά κάθισε δίπλα στον κ. Τσίπρα, ενώ την προηγούμενη δίπλα στον πρωθυπουργό είχε καθίσει ο Πάνος Καμμένος. Σε διπλανές θέσεις βρέθηκαν και πάλι οι κ. Θεοδωράκης και Λεβέντης.