Μετατίθεται για μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μετά και το χθεσινό αδιέξοδο στο Euroworking Group όπου δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού.
Μετατίθεται για μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μετά και το χθεσινό αδιέξοδο στο Euroworking Group όπου δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star, εκτίμησε πως οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν έως τις 10 Μαρτίου και έκανε λόγο για ανάσταση της οικονομίας. “Η δική μου εκτίμηση είναι ότι συμπίπτουν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με το Eurogroup. Μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πότε θα γυρίσουν. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει επιστροφή στο πρώτο 10ημερο του Μάρτη και η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην κατάθεση των κρίσιμων νομοσχεδίων, του ασφαλιστικού, του φορολογικού μέσα στον Μάρτιο”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας”.
Ωστόσο, για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περικοπούν οι κύριες συντάξεις, αφού έθεσε τον πήχη της προστασίας στα 1.200 ευρώ. “Έγνοια μας, δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν συντάξεις που είναι σχεδόν από 600 έως 1.200 ευρώ”, τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως “θα μπορούσαμε να συζητήσουμε να μπει πλαφόν”.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον του ΔΝΤ. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαχωρίσει τη θέση τους, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι στο χθεσινό Euroworking Group, ελληνική αντιπροσωπεία και Ευρωπαίοι βρέθηκαν απέναντι στο Ταμείο.
“Η πληροφόρηση από το χθεσινό Euroworking Group είναι ότι υπήρξε απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς από τη μία πλευρά και το ΔΝΤ από την άλλη. Αυτό ήταν και το αναμενόμενο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια στροφή στο ρεαλισμό, προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να συνδράμει στην προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης”, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε, εξάλλου, και ο πρώην διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με εθνικές περιπέτειες.
“Δεν πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα τόσα πολλά μέτωπα ανοικτά. Η οικονομική αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Όπως όλοι γνωρίζουμε τέταρτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει. Οποιαδήποτε αδυναμία μας ή αποτυχία μοιραία θα καταλήξει σε εθνικές περιπέτειες, που δεν θα ήθελα καν να σχολιάσω”, υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.