Έφοδος προσφύγων στον φράχτη που έχουν στήσει τα Σκόπια. Πάνω από 30.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη αλλά και τον Πειραιά. Δεν επαρκούν σκηνές, φάρμακα και τροφή. Στήνονται νέα κέντρα υποδοχής σε Ίλιον και Ελληνικό.
Με έφοδο επιχείρησαν οι απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη να σπάσουν τον φράχτη που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί και να περάσουν επιτέλους στο έδαφος της ΠΓΔΜ και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη. Το πρωί εκατοντάδες από αυτούς αφού πέρασαν τον αστυνομικό φραγμό έφτασαν στο συρματόπλεγμα και άρχισαν με τα χέρια τους να το ξηλώνουν.
Αρκετοί από αυτούς μάτωσαν στην προσπάθειά τους αυτή. Αλλοι κρατώντας πασσάλους που στήριζαν τον φράχτη άρχισαν να τους χρησιμοποιούν ως πολιορκητικούς κρυούς για να ανοίξουν την πόρτα, που χωρίζει τις δύο χώρες, την ίδια στιγμή άλλοι πρόσφυγες ζητούσαν φωνάζοντας συνθήματα να ανοίξουν τα σύνορα.
Όταν η μεταλλική πόρτα άρχισε όμως να καταρρέει οι πάνοπλοι αστυνομικοί της σκοπιανής αστυνομίας άρχισαν να ρίχνουν ασταμάτητα χημικά. Τα δακρυγόνα έπεφταν ακόμα και ανάμεσα σε ανυπεράσπιστα παιδιά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι βολές από τους εκτοξευτήρες ήταν ευθείες και από θαύμα δεν υπήρξε νεκρός.
Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες είχαν απωθηθεί οι Σκοπιανοί συνέχισαν να ρίχνουν χημικά, ενώ λίγη ώρα αργότερα ένα ελικόπτερο του στρατού μετέφερε ενισχύσεις στη φρουρά, κάνοντας πτήση πάνω από τα κεφάλια των προσφύγων σε μια επίδειξη δύναμης. Ωστόσο παρά τη σημερινή επιχείρηση των Σκοπιανών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα πιο δυναμικό ξέσπασμα των προσφύγων. Στην Ειδομένη φτάνουν συνεχώς πρόσφυγες που πλέον δεν έχουν που να μείνουν.
Οι σκηνές δεν επαρκούν και οι ενήλικες βγαίνουν από αυτές για να φιλοξενηθούν τα μικρά παιδιά. Οι Γιατροί του Κόσμου ξέμειναν από φάρμακα, ενώ και τα τρόφιμα είναι λιγοστά για να σιτιστούν περίπου 7.500 άνθρωποι. Ασφυκτική όμως είναι και η κατάσταση στην Αθήνα καθώς στους περίπου 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά, προστέθηκαν άλλοι 1.800 που έφτασαν με δύο πλοία το ξημέρωμα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, απέδωσε σε κακή συνεννόηση τον απόπλου των πλοίων, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 οι χώροι δεν επαρκούν για τόσα πολλά άτομα, ενώ και οι υποδομές υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Αρκετοί από τους πρόσφυγες φεύγουν προς την Βικτώρια, όπου και εκεί στοιβάζονται στον χώρο της πλατείας χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μόνο στην Αττική εκτιμάται πως βρίσκονται 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες είτε στο λιμάνι, είτε σε χώρους υποδοχής όπως το Σχιστό.
Η κυβέρνηση επιχειρεί άρον – άρον να στεγάσει ορισμένους από τους πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις που στήνονται στο Δημοτικό Στάδιο Ιλίου, δίπλα στο πάρκο Τρίτση, αλλά και στο γήπεδο του Baseball στο Ελληνικό, όπου στήθηκαν από το στρατό 150 σκηνές των 10 ατόμων.
Στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα εκτιμάται πως υπάρχουν διάσπαρτοι και προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη περίπου 10.000 άνθρωποι, ενώ σε κατάσταση αναμονής για να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα είναι άλλοι 5.000 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παρά τις δυσκολίες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα αποσυμφορηθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μετά τη σύνοδο κορυφής.
Την ίδια στιγμή όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως οι μεταναστευτικές ροές όχι μόνο θα μειωθούν αλλά αντίθετα θα φτάσουν στη χώρα μας και εν συνεχεία στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια.
Αυτή η εκτίμηση είναι και ο λόγος που προετοιμάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα εγκριθεί την επόμενη Τετάρτη από το κολέγιο των Επιτροπών και θα προβλέπει τη χορήγηση 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων.