Πάνω από 5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Χιλιάδες άλλοι καθ' οδόν προς σύνορα που κλείδωσαν σήμερα οι Σκοπιανοί. Σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης έτοιμη να εφαρμόσει η Κομισιόν.
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας αλλά και η κρατική μηχανή που καλείται να διαχειριστεί μια εκρηκτική κατάσταση χωρίς τα απαιτούμενα μέσα και χώρους, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την Δευτέρα έως και το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά είχαν φτάσει με πλοία από το ανατολικό Αιγαίου πάνω από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ, είτε επιχειρούν με κάθε μέσο να φτάσουν στην Ειδομένη.
Πολλοί εξ αυτών πληρώνουν εισιτήριο για λεωφορείο προς τα βόρεια σύνορα, όμως αργότερα μαθαίνουν ότι η διέλευση προς την Ειδομένη έχει απαγορευτεί. Μόνο ανθρωπιστικές οργανώσεις φροντίζουν να δώσουν στους πρόσφυγες φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ δεν λείπουν εικόνες όπως αυτές παιδιών να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια.
Οι συνθήκες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ οι πρόσφυγες έκαναν ακόμα και πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι ζητώντας τη μεταφορά τους στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Την ίδια στιγμή περίπου 2.500 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει καταπλεύσει το επιβατηγό "Ελευθέριος Βενιζέλος" για να τους μεταφέρει στον Πειραιά.
Ωστόσο και ενώ το καράβι ήταν εν πλω προς τη Λέσβο, δόθηκε εντολή από το υπουργείου Ναυτιλίας, να μην ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής μέχρι νεοτέρας. Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλα δύο πλοία στη Σάμο και τη Χίο, ενώ οι πλοιοκτήτριες εταιρίες δεν κόβουν εισιτήρια και δεν επιβιβάζουν τους πρόσφυγες στα πλοία. Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, που μίλησε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" είπε πως στόχος είναι η μικρή ανάσχεση της ροής προς τον Πειραιά και κάλεσε τις ναυτιλιακές εταιρίες να επιβιβάσουν τους πρόσφυγες στα πλοία έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειροι χώροι φιλοξενίας.
Όσοι έχουν προχωρήσει πάντως προς την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν έχουν καλύτερη τύχη. Η απαγόρευση της κίνησης των λεωφορείων προς την Ειδομένη έφερε την απόγνωση στους χώρους υποδοχής. Χθες και σήμερα πρόσφυγες έφευγαν από τα Διαβατά με κάθε τρόπο και μέσο.
Οι περισσότεροι επιλέγουν να περπατήσουν πάνω από 80 χιλιόμετρα φορτωμένοι όσα κατάφεραν να γλυτώσουν από τον πόλεμο, ενώ αρκετές φορές σηκώνουν στην πλάτη τους ακόμα και τα κουρασμένα από την πεζοπορία παιδιά τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ειδομένη, όπου στοιβάζονται πρόχειρα σε σκηνές πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν και άλλοι ακόμα και από τα Τέμπη, οι οποίοι έχουν πάρει οποιοδήποτε μέσο έβρισκαν μπροστά τους και έχουν περπατήσει δεκάδες χιλιόμετρα. Οι σκηνές που έχουν στήσει οι ΜΚΟ δεν επαρκούν και οι πρόσφυγες στήνουν όπως όπως πρόχειρα καταλύματα.
Την ίδια στιγμή όμως Σλοβένοι, Αυστριακοί, Σκοπιανοί, Κροάτες και Σέρβοι σχεδόν σφραγίζουν τα σύνορά τους μειώνοντας τον αριθμό εκείνων που μπορούν να περάσουν στους 580 σε ημερήσια βάση. Διαβλέποντας την ανθρωπιστική κρίση να διογκώνεται επικίνδυνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως είναι έτοιμη να εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Ήδη στελέχη της Κομισιόν βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται με την κυβέρνηση, που τους έχει ενημερώσει ότι στο ελληνικό έδαφος υπολογίζεται ότι βρίσκονται 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες.