Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας και Βιέννης μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως από την Αυστρία, ενώ "θερμό" επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ.
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας και Βιέννης μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως από την Αυστρία, ενώ "θερμό" επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ.
Ο Έλληνας υπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης ζήτησε επανειλημμένα από την Αυστριακή υπουργό να ανακαλέσει τις μονομερείς αποφάσεις της Βιέννης, με την Αυστρία ωστόσο να κορυφώνει τη σκληρή στάση της εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Λάιτνερ δήλωσε: "To λέω ανοικτά και ειλικρινά: αν η Ελλάδα επισημαίνει επανειλημμένα ότι δεν είναι εφικτή η προστασία των ελληνικών συνόρων, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν τελικά μπορούν τα σύνορα της Σένγκεν να είναι εκεί".
Σε άλλες δηλώσεις της αργότερα είπε πως οι εξελίξεις στην Αθήνα δείχνουν απλά και μόνον πως "επιτέλους κάτι κινείται", ενώ παραπέμποντας στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη επισήμανε πως τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της "Διαδρομής των Βαλκανίων".
Πρόσθεσε πως η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γιάννης Μουζάλας αρνήθηκε, πάντως, ότι υπήρξε "ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα", ωστόσο παραδέχθηκε ότι σημειώθηκε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.
Απάντησε, δε, αργότερα με δήλωσή του στις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τονίζοντας "η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης", γεγονός που "επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους".
Κατηγόρησε ακόμη στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών ότι παρασύρει την χώρα της σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν.
Για την επεισοδιακή αντιπαράθεση του Γιάννη Μουζάλα με την Γιοχάνα Λάιτνερ στη σύνοδο ρωτήθηκε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είπε: "Στο ερώτημα πώς ήταν η συνάντηση της αυστριακής συναδέλφου μου με τον Έλληνα συνάδελφό μου δεν θα ήθελα να κάνω ψυχολογικές μελέτες… (γελά) Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να το γράψω στα απομνημονεύματά μου”.
Οι "27" υπουργοί της ΕΕ αποδοκίμασαν φραστικά τις μονομερείς ενέργειες Αυστρίας και βαλκανικών χωρών, αλλά περιορίστηκαν σε παραινέσεις.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης όλου του συστήματος αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση των ροών μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία τις επόμενες 10 μέρες, ενώ για την κρίση στις σχέσεις Αυστρίας – Ελλάδας είπε:
"Οι Έλληνες δεν διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Αυστρία. Αντιθέτως θα έλεγα ότι σήμερα υπήρξε πολύ καλή συνεργασία στο Συμβούλιο και στη συνάντηση μεταξύ των άξιων υπουργών και των δύο χωρών".
Διαφοροποιώντας τη στάση του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, δήλωσε έκπληκτος για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη της Βιέννης.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προανήγγειλε δημοψήφισμα για το προσφυγικό, προκαλώντας τη δυσφορία της Κομισιόν.