Με πρόταση για διάλογο και αντεπίθεση για τους προπηλακισμούς στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγανακτισμένους διαδηλωτές, επιχειρεί η κυβέρνηση να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών.
Με πρόταση για διάλογο και αντεπίθεση για τους προπηλακισμούς στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγανακτισμένους διαδηλωτές, επιχειρεί η κυβέρνηση να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών.
Μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στην Κοζάνη, όχι μόνο η τοπική οργάνωση αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν τους υποκινητές ακραία στοιχεία αλλά και οι βουλευτές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πέρασαν στην αντεπίθεση μιλώντας για στημένα επεισόδια.
"Διατυπώθηκαν απειλές για την ακύρωση της συνέντευξης από τους γνωστούς πολιτικούς κύκλους που υποδαυλίζουν εδώ και ημέρες την επιθετικότητα ακραίων στοιχείων και επιθυμούν να καταλύσουν κάθε έννοια δημοκρατίας. Σε αυτή τη λογική κινήθηκαν γνωστοί δημοσιογράφοι της περιοχής" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπικής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.
Την ώρα που η προσπάθεια διαλόγου και συμβιβασμού βρίσκεται σε εξέλιξη, οι υπουργοί Μπαλάφας και Σγουρίδης χρησιμοποίησαν αυστηρή γλώσσα.
"Ο αγρότης σήμερα δεν είναι ο αγρότης του προηγούμενου αιώνα, της περιόδου του Μαρίνου Αντύπα που μέσα στη λάσπη έκανε ότι έκανε ο άνθρωπος στο ένα, δύο στρεμματάκια. Είναι πολλοί εξ αυτών, και καλά κάνουν, είναι επιχειρηματίες της νότιας Κρήτης,της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, που είναι επιχειρηματίες" δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας μιλώντας στην τηλεόραση τουΣκάι.
"Οι οργανωμένοι αγρότες ευνοούνται από αυτό το πράγμα αλλά δεν το ξέρουν. Υπάρχει αν θέλετε ένας κοινωνικός αυτοματισμός. Βγήκαν έξω στο δρόμο χωρίς να ξέρουν τί ζητάνε. Λένε πάρτε τα όλα πίσω να μιλήσουμε. Τί να μιλήσουμε; Είναι δυνατόν σ' ένα τραπέζι να γίνει διάλογος χωρίς να υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες σκέψεις" τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών Παν. Σγουρίδης μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.
Το χαρτί της ζημιάς στην οικονομία έριξε στο δημόσιο διάλογο ο Δημήτρης Μάρδας συγκρίνοντας τις τωρινές κινητοποιήσεις με εκείνες της δεκαετίας του '90. "Οι επιπτώσεις είναι παρόμοιες αν όχι πιο επώδυνες. Αυτό θα το δούμε όταν περάσει ο χρόνος. Εκείνη την εποχή όπως θυμάστε είχαμε 58 μέρες μπλόκα. Ο σύλλογος εξαγωγέων βορείου Ελλάδος είχε προσδιορίσει ότι το κόστος εκείνης της περιόδου ήταν της τάξης των 13 δισ. δραχμών τότε" ανέφερε.
Ωστόσο ο χρόνος φαίνεται ότι αποτελεί κρισιμότατη παράμετρο για την κυβέρνηση καθώς επιδιώκει να κλείσει άμεσα το αγροτικό φέρνοντας στο τραπέζι του διαλόγου μεγαλύτερο μέρους του αγροτικού κόσμου.
"Είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού. Εμείς θα περιμένουμε και άλλα αιτήματα να υποβληθούν γιατί θέλουμε σε αυτή τη συνάντηση όχι μόνο να υπάρχει μια αντιπροσωπευτικότητα αλλά και ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες" υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγ. Αποστόλου.