Τη μετάθεση της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, στο πολιτικό πεδίο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τους δανειστές και να υπάρξει απεμπλοκή στις συνομιλίες, επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τη μετάθεση της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, στο πολιτικό πεδίο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τους δανειστές και να υπάρξει απεμπλοκή στις συνομιλίες, επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, ώστε να πολιτικοποιήσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, αναμένοντας πολιτικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην τάχιστη ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους θεσμούς.
Η επιδίωξη αυτή διαφάνηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, και όπου κυριάρχησε η πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Όπως μεταδίδει ο Χρήστος Τσιγουρής, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αγωνία του στην καγκελάριο της Γερμανίας να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση του προγράμματος και να δοθεί τέλος στο παιχνίδι των χρονικών παρατάσεων, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, προκαλείται ενδεχομένως από τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών.
Ο κ. Τσίπρας, φέρεται να τόνισε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η πρόταση βρίσκεται στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.
Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρεται να συμμερίζεται η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το Μαξίμου, καθώς το Βερολίνο επιθυμεί να γίνει εστίαση στην προσφυγική κρίση, που αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση, την παρούσα περίοδο, για τη γερμανική κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί και ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί, με την καγκελάριο να απαντά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι η προσφυγική κρίση.
Στο επίκεντρο και η προσφυγική κρίση
Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και στην εξαμερή συνάντηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Τουρκίας και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.
Στην ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει ένα συμβολικό ποσό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει και έκανε λόγο για “ανεκτίμητη” μάχη που δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα “έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και επιμένουμε στο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με ανθρωπισμό και με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες”, αναφέροντας ότι από τον Ιούλιο η χώρα έχει δεχτεί περισσότερους από 900.000 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 500.000 είναι Σύροι.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι είναι ανάγκη να εξευρεθεί λύση στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, ενώ επέρριψε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για την προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει. Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι “δεν μπορούμε να υψώνουμε τείχη”.
Η προσφυγική κρίση ήταν το κύριο θέμα στην τετ-α-τετ συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τη "σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών".
Παράλληλα, σύμφωνα με το Μαξίμου, υπογραμμίστηκαν "οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας". "Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών" σημειώνεται από ελληνικής πλευράς.