Δεν τέθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αλλά και σε καμία συζήτηση με τους θεσμούς θέμα μείωσης συντάξεων υπογράμμισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος διαψεύδοντας τα περί του αντιθέτου σενάρια.
Δεν τέθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αλλά και σε καμία συζήτηση με τους θεσμούς θέμα μείωσης συντάξεων υπογράμμισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος διαψεύδοντας τα περί του αντιθέτου σενάρια.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, το κλιμα της διαπραγμάτευσης πρέπει να προστατευτεί, ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων αλλά και η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει μέσω "προβοκατόρικων" διαρροών.
"Δεν τέθηκε θέμα μείωσης στις συντάξεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση, δεν ξέρω τι θα πουν στο μέλλον. Για να ειμαι επομένως σαφής, η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη γιατί ακριβώς με αρκετούς από αυτούς και κυρίως ξέρετε με ποιους έχουμε διαφορές και δεν θέλουμε η διαπραγμάτευση να γίνεται μέσω διαρροών και πολύ περισσότερο προβοκατόρικων διαρροών που δεν ανταποκρίνονται στο κλίμα της συζήτησης", είπε.
Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό παράθυρο διατήρησης του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου τασσόμενος ωστόσο ξεκάθαρα υπέρ της ενσωμάτωσής του στο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα εξηγώντας ότι θα πρέπει και οι αγρότες να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Όπως είπε οι αγρότες επιθυμούν τόσο ο ΟΓΑ όσο και οι ασφαλιστικές τους κλάσεις να διατηρηθούν ως έχουν.
"Χθες ρώτησα στο συντονιστικό επειδή μου έλεγαν να μείνει ο ΟΓΑ όπως είναι για να μην αυξηθούν οι εισφορές, θα προτιμούσατε να μείνει ο ΟΓΑ όπως είναι, να πληρώνετε τις μισές εισφορές, να έχετε τη μισή εθνική σύνταξη και τις μισές παροχές από τους άλλους Έλληνες; Και μου απάντησαν οι περισσότεροι από αυτούς ναι", είπε.
Και πρόσθεσε: "Πράγματι επομένως αυτή η συζήτηση έγινε αλλά δεν ήταν πρόταση δική μας, ήθελα να ανιχνεύσω το τι ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης, ήταν ουσιαστική κουβέντα καταλάβαινες ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται επειδή πιέζονται από τα προβλήματα, έπιανες τα χέρια τους και δεν ήταν σαν τα δικά μου, τη γη δουλεύουν αυτοί και επομένως η κουβέντα ήταν ειλικρινής, η δική μου η προσωπική άποψη, η κυβέρνηση θα εξετάσει αυτή την προοπτική, είναι ότι θέλω οι αγρότες να είναι όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες να έχουν την εθνική σύνταξη που έχουν όλοι οι άλλοι Έλληνες".
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση και δεν παραβιάζουν την αρχή ότι κάθε Έλληνας θα πρέπει να πληρώνει με βάση το πραγματικό και όχι εικονικό εισόδημα.
Ενώ σχετικά με ερώτηση που του τέθηκε για το ασφαλιστικό των επιστημόνων, διευκρίνισε ότι μπορούν να εξεταστούν παραμετρικές αλλαγές, με την κυβέρνηση να είναι ανοιχτή στο διάλογο ώστε αυτές να γίνουν.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα έχει νέα συνάντηση με ελεύθερους επαγγελματίες και επιστημονικούς φορείς.
Ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε ότι "χωρίς καμιά διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού θέλω να αναφέρω ότι αυτά που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2014 είναι ότι ο μέσος φόρος εισοδήματος κάθε αγρότη, αν πάρουμε το σύνολο των αγροτών και το διαιρέσουμε με το φόρο, είναι 350 ευρώ ενώ για τον μέσο φορολογούμενο είναι 945 ευρώ".
Και συνέχισε: "Εδώ πρέπει να απαντήσουμε, αυτός ο φόρος των 350 ευρώ πρέπει να κατεβεί πιο κάτω ή πρέπει να μοιραστεί πιο δίκαια και αναλογικά σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν περισσότερο".
Ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι "αν ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο σε 1-2 χρόνια, αυτά που συζητάμε εδώ σαν επιπτώσεις θα είναι τίποτα μπροστά στα καινούργια δεδομένα που θα υπάρξουν και θα επιτρέψουν πραγματικά διορθωτικές παρεμβάσεις".
"Κλείνω λέγοντας στους αγρότες ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και όταν ζητάμε διάλογο εμείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βάζουμε τα θέματα σε συγκεκριμένη βάση και σε συγκεκριμένα δεδομένα", συμπλήρωσε.