Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης, την οποία παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα και ακολούθως απέστειλε και στους θεσμούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε ότι από αύριο ξεκινά μια "πολύ σκληρή" διαπραγμάτευση.
Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης, την οποία παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα και ακολούθως απέστειλε και στους θεσμούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε ότι από αύριο ξεκινά μια "πολύ σκληρή" διαπραγμάτευση.
Από τις διατάξεις του σχεδίου προκύπτει ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις για τους παλαιούς συνταξιούχους, κάτι ωστόσο που ισχύει έως τη λήξη του προγράμματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσωπική διαφορά για τους παλαιούς συνταξιούχους (για τους οποίους η όποια μείωση θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό), η οποία όμως καταργείται από το 2018 και μετά.
Σοβαρές ανατροπές προκύπτουν για τους νέους συνταξιούχους, για τους οποίους σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αναμένεται να υπάρξει μεσοσταθμική μείωση συντάξεων 15% εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης (αφορά σε συντάξεις πάνω από 700-750 ευρώ).
Το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισης ανέρχεται στο 60%, ενώ προβλέπεται ότι οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου.
Στα παράδοξα σημεία του σχεδίου είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος μισθός "βγάζει" μικρότερη σύνταξη, αφού όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής αναπλήρωσης. Ενδεικτικά, εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης θα λάβει με το νέο σύστημα 500 ευρώ σύνταξη και εργαζόμενος με 2.000 ευρώ μισθό και 15 χρόνια ασφάλισης θα λάβει 700 ευρώ σύνταξη (αντί για 900 με το παλιό σύστημα).
Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα για το 2016 αλλά θα το πάρουν πολύ λιγότεροι καθώς γίνονται πιο αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω το 2017, με το ΕΚΑΣ να καταργείται πλήρως το 2020.
Αναφορικά με τις επικουρικές, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει άμεση μείωσή τους, ωστόσο αυτή προκύπτει εμμέσως μέσα από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές, τόσο για τους εργοδότες (1%) όσο και για τους εργαζόμενους (0,5%).
Επιπρόσθετα, με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να "μετονομάζεται" σε ρήτρα βιωσιμότητας που προβλέπει αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και αποθεματικών για την καταβολή τους, μένει να απαντηθεί τι θα συμβεί όταν αυτά… στερέψουν.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ακόμη την υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων σε ένα ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και όλοι θα έχουν τις ίδιες εισφορές, γεγονός που συνεπάγεται δραματική αύξηση εισφορών για τους αγρότες (έως και 20% σταδιακά) και μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της κυβέρνησης, προκύπτει:
Μείωση του εφάπαξ 8%-10%
Μείωση στα μερίσματα 25%-30%
Πλαφόν στις 2.200 -2.300 ευρώ για ατομική σύνταξη και
Πλαφόν στις 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.