Για επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να μείνει το ΔΝΤ έξω από το ελληνικό πρόγραμμα κάνουν λόγο οι Financial Times στους οποίους μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να μείνει το ΔΝΤ έξω από το ελληνικό πρόγραμμα κάνουν λόγο οι Financial Times στους οποίους μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι Ευρωζώνη διαθέτει πλέον τη "θεσμική επάρκεια" για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά "ενδοευρωπαϊκά ζητήματα" ενώ για το ΔΝΤ σημείωσε ότι δημιουργεί "απορία η μη εποικοδομητική στάση του" σε "δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα".
Σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου ανέφερε πως "είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή ώστε να φύγει η χώρα από τον έλεγχο της τρόικα".
"Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα", είπε ο πρωθυπουργός που εκτίμησε πως "εάν ολοκληρθωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία".
Ο πρωθυπουργός μετέφερε την εκτίμησή του πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι το Μάρτιο και πως η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου "πριν το τέλος του 2016".
"Βρισκόμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, και για κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι δύσκολο να έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για τόσο καιρό", είπε.
"Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία", εκτίμησε συμπληρώνοντας πως "είναι δύσκολο, όμως είναι καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή".
Κατέληξε λέγοντας ότι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης θα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση "το συντομότερο δυνατό" και μετά να "έχουμε μια θετική απόφαση για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους".
"Τρύπα" 3 δισ. ευρώ διαπιστώνουν οι δανειστές
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο θα συζητηθεί εκτενώς και ο προϋπολογισμός του 2016, καθώς εντοπίζονται "τρύπες", που μαζί με το "πακέτο" του ασφαλιστικού αγγίζουν τα 3 δισ ευρώ.
Ειδικά το ΔΝΤ βλέπει "τρύπα" 1,4 δισ ευρώ στη διετία 2015- 2016, ενώ ειδικά για το 2016 εκτιμά ότι ακόμα κι αν καλυφθούν οι υποχρεώσεις για τις περικοπές συντάξεων, χάσκει μια τρύπα 800- 900 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση απαντά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων και το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι δεν υπάρχει ως τώρα καμία όχληση από τους δανειστές.
Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι Ευρωπαίοι και Ταμείο έχουν έντονες επιφυλάξεις, κατ' αρχάς γιατί και το 2016 μπορεί κλείσει με ύφεση αντί ανάπτυξης, λόγω μικρότερης χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες, αλλά και λόγω αρνητικών επιπτώσεων από τις διεθνείς εξελίξεις.
Η μεγαλύτερη εστία κινδύνου είναι η μικρότερη απόδοση μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.