Τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τη FRONTEX, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τη FRONTEX, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης, η υπηρεσία αυτή θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν ακόμη κι αν η χώρα που έχει αυτά τα σύνορα δεν είναι σύμφωνη με αυτό.
Παρουσιάζοντας, πάντως, την πρόταση της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρός της Φρανς Τίμερμανς είπε ότι η υπηρεσία θα προειδοποιεί πρώτα και θα διαβουλεύεται σχετικά με το κράτος μέλος.
"Ξέρω ότι γίνεται πολλή συζήτηση για το εάν μπορούμε να επιβάλουμε σε ένα κράτος – μέλος παρά τη θέλησή του. Εγώ το θεωρώ ως δίχτυ ασφαλείας ως έσχατο μέτρο, θεωρητικώς πιθανό. Στην πράξη όμως δεν πιστεύω ότι πρόκειται να συμβαίνει συχνά αν όχι καθόλου. Ακόμη και αν το αποφασίσουμε αυτό θα γίνει με τα κράτη – μέλη και όχι μόνοι μας", δήλωσε.
Τι προβλέπει η πρόταση
Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή θα δεσμεύσει ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων των κρατών-μελών.
Το προσωπικό από αυτή τη δεξαμενή θα κινητοποιείται εντός τριών ημερών, όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο.
Η υπηρεσία θα έχει εποπτικό ρόλο, παρακολουθώντας και αναλύοντας την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Θα προτείνει διορθωτικές δράσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Αν ένα κράτος-μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πίεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος-μέλος.
O νέος οργανισμός θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες και να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες. Επίσης, θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.
Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό γραφείο επιστροφών. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παραπόνων για την περίπτωση που ένα άτομο θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά του.
Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια).
Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol για απωλεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στην ΕΕ δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί από και προς τρίτες χώρες.