Πολιτική σταθερότητα και συναίνεση ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία και να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα από την ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2015, την οποία κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Πολιτική σταθερότητα και συναίνεση ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία και να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα από την ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2015, την οποία κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
"Η παρούσα Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική υποβάλλεται σε μία περίοδο που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους διεξάγονται ομαλά, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν εύλογες προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους", αναφέρεται στην έκθεση.
Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη εδράζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις.
"Πρώτον, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη Σύμβαση που διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους και να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών. Δεύτερον, η Βουλή των Ελλήνων, η οποία από το 2010 μέχρι σήμερα στήριξε την προσπάθεια προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος".
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι "έχει επανειλημμένως τονίσει στο παρελθόν την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας" και υπογραμμίζει ότι "η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη".
Ύφεση το 2015 και το α΄εξάμηνο του 2016
Στην ίδια έκθεση η ΤτΕ εκτιμά ότι η οικονομία θα επιστέψει σε ελαφρά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015, ωστόσο είναι πιθανή η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, για το 2016, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της υψηλής μεταφερόμενης επίδρασης (carry-over) από το 2015, ενώ η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά και με το βαθμό ευρύτερης αποδοχής τους.
Απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως σημειώνεται, για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας είναι, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Δηλώσεις Γ. Στουρνάρα – Ν. Βούτση
"Η Έκθεση αυτή, σαφώς, έχει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού αναλύει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Βέβαια, έχει και τις προϋποθέσεις για να ευοδωθεί αυτή η αισιοδοξία, η βασικότερη από τις οποίες είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας, η κυβέρνηση να συνεχίσει τις ομαλές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να υλοποιήσει στη Βουλή τη συμφωνία", δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής.
Αυτό, όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει "γιατί σήμερα στην Ευρώπη, όλες οι χώρες απολαμβάνουν μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και πρέπει και εμείς, προς όφελος του ελληνικού λαού, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις χαλαρές συνθήκες νομισματικής πολιτικής που επικρατούν σήμερα στην Ευρώπη".
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως μέχρι αύριο το βράδυ, που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αυτή θα εμπλουτιστεί σε επίπεδο των προέδρων και των εκπροσώπων των κομμάτων, από τα συμπεράσματα της Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος.
"Ευελπιστούμε πως αυτή η Βουλή, που προ δύο-τριών μηνών ξεκίνησε τη δική της διαδρομή, θα είναι η Βουλή μέσα στην οποία -και αρκετά νωρίτερα από τη λήξη της τετραετούς θητείας- θα κλείσουν αυτοί οι αλλεπάλληλοι κύκλοι των δεσμεύσεων, με τις συγκεκριμένες κοινωνικές επιπτώσεις, που όλοι γνωρίζουμε στο λαό μας. Οι δεσμεύσεις αυτές θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για να πάμε σε μία πολύ σοβαρή αναπτυξιακή πορεία, αλλά και κοινωνική σύγκλιση και ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας", τόνισε.