Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με την Ευρώπη να ετοιμάζεται να δώσει σοβαρά ανταλλάγματα, έναντι της δέσμευσης της Άγκυρας να ελέγξει την ροή των προσφύγων και ήδη, οι Τούρκοι μιλούν για "ιστορική ημέρα" και "νέα αρχή" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με την Ευρώπη να ετοιμάζεται να δώσει σοβαρά ανταλλάγματα, έναντι της δέσμευσης της Άγκυρας να ελέγξει την ροή των προσφύγων και ήδη, οι Τούρκοι μιλούν για "ιστορική ημέρα" και "νέα αρχή" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής αλλά και οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές και τεχνικής βοήθειας για τα hot spots, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, ως αντάλλαγμα προβλέπεται και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η σύνοδος ξεκίνησε με την εισηγητική παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που τόνισε πως η σχέση των δύο πλευρών πρέπει να αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική επιλογή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σουλτς εστίασε στην κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες της Συρίας, τόνισε ότι ΕΕ και Τουρκία καλούνται από κοινού να συμβάλουν σε μια ειρηνική μετάβαση στη χώρα αυτή και στην εξάλειψη της απειλής του Iσλαμικού Κράτους.
Έκανε λόγο για δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτευχθεί σύντομα πρόοδος στον διάλογο για την απελευθερωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, για τη συμφωνία επανεισδοχής και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
Από την άλλη, είπε ότι περιμένουν από την τουρκική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών και να εξασφαλίσει τη φύλαξη των συνόρων με τη Συρία. Παράλληλα, ο κ. Σουλτς έκανε ειδική αναφορά και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι εφικτή μια βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος, καλώντας όλους και ιδιαίτερα τον Αχμέτ Νταβούτογλου -όπως είπε- να υποστηρίξουν μια δικοινοτική διζωνική λύση, ενώ στάθηκε και στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία ως έναν από τους ανασχετικούς παράγοντες εδώ και χρόνια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.
Προσερχόμενος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε "ιστορική" τη σύνοδο, κάνοντας λόγο και για μια "νέα αρχή". "Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ" είπε, σημειώνοντας ότι θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης. O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι "μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού".
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ όρισε ως βασικό στόχο της συνόδου την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: "Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία".
Την ανάγκη να "κινηθούμε γρήγορα", ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με "αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του "παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου". Δήλωσε πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με παράλληλη διασφάλιση ότι η γειτονική χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων.
"Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για μία σειρά λόγων" δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δίνοντας ως απραδείγματα τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την παράνομη μετανάστευση.
Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, και της Ευρώπης και της Τουρκίας και των προσφύγων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.