Πάνω από έξι ώρες διήρκεσε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου συζητήθηκαν τα θέματα του μεταναστευτικού, της αναθεώρησης του Συντάγματατος αλλά και το ασφαλιστικό.
Πάνω από έξι ώρες διήρκεσε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου συζητήθηκαν τα θέματα του μεταναστευτικού, της αναθεώρησης του Συντάγματατος αλλά και το ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας, υποστήριξε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου. "Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε σε βάρος των πολιτών αλλά και της οικονομίας της χώρας", πρόσθεσε.
Πρώτος από το προεδρικό μέγαρο βγήκε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος στις δηλώσεις του έστρεψε τα βέλη του στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανέφερε ότι έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος.
Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό ο κ. Καμμένος τόνισε ότι μέχρι αργά το απόγευμα υπήρχε απόλυτη συμφωνία, με εξαίρεση "τη ΝΔ που φαίνεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι που προέρχονται από την ομάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ". Τόνισε ότι οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν σε σχέση με τα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ό,τι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό. Δηλαδή οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση των μέσων για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό μετά τις νέες εξελίξεις που είχαμε με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ξεκαθαρίσαμε "ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία".
Αναφερθείς στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης για πρώτη φορά, είπε ο κ.Καμμένος ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν "στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα όπως του νόμου περί ευθύνης υπουργών και παράλληλα αποφασίσαμε την αλλαγή από αυτή τη Βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με διαφωνία σε αυτό το σημείο της ΝΔ".
Σχετικά με το ασφαλιστικό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε: "Στο ασφαλιστικό δυστυχώς είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά Βενιζέλου οδήγησε πάλι τη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων, των δύο εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο".
"Προτίμησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μη συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσουν τη θέση τους" ανέφερε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: "Παράλληλα με την ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κομμάτων για τη προστασία τω συντάξεων και γι ατη βιωσιμότητα τω ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας, εξεταστικής επιτροπής για τα αποτελέσματα του PSI και την καταστροφή που επήλθε στα ασφαλιστική ταμεία. Η συμφωνία μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας ενισχύει την εθνική θέση".
"Η κυβέρνηση έχει πλέον εντολή από τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με το ασφαλιστικό σε λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ταμείων χωρίς καμιά περικοπή στις συντάξεις" τόνισε.
"Αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία", τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: "Δεν κρυφτήκαμε ποτέ, όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Γιατί αυτά δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, αντίθετα είναι άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία δύο επιτροπών που οδηγούσαν στην παράκαμψη των διαδικασιών της Βουλής".
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι επισήμανε στον κ. Τσίπρα "ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος", ενώ πρόσθεσε: "Τα αδιέξοδα μέρα με τη μέρα στην κοινωνία μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε τους ανθρώπους για να υλοποιήσουν τις πολιτικές. Φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να διαθέτει ούτε προτάσεις ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους".
Αναφερθείς στη συζήτηση για το προσφυγικό, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε μεταξύ άλλων: "Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο καλώντας κυρίως την ΕΕ να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία με την πίεση της Ελλάδος ώστε στην Τουρκία να αντιμεωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Εκεί να γίνει η ταυτοποίηση και το αίτημα των προσφύγων για να οδηγηθούν σε κάποιες πόλεις στην Ευρώπη".
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης όπως δήλωσε ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης "γιατί θεωρούμαι ότι οι 153 βουλευτές είναι μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει". Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός "ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πίεσης των δανειστών επί του ασφαλιστικού. Γιατί ξέρει ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να το περάσει και θα πέσει η κυβέρνηση", ενώ ανέφερε ότι αυτό δεν θα περάσει.