Στην Αθήνα επέστρεψαν το απόγευμα της Τρίτης οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο. Για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Στην Αθήνα επέστρεψαν το απόγευμα της Τρίτης οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο. Για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών είναι τα "κόκκινα" δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ζήτημα που συνδέεται πλέον ανοιχτά με την εκταμίευση όχι μόνο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το χθεσινό Eurogroup έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι για να αποδεσμεύσει τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, αλλά και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει η Αθήνα να ψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το ότι δεν υποχώρησε στο νόμο Κατσέλη, στις 100 δόσεις και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το ότι πέτυχε την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η κυβέρνηση φέρεται να κατέθεσε νέα πρόταση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με την οποία προστατεύεται το 55%-65% των δανειοληπτών και υποστηρίζει ότι βρίσκεται πολύ κοντά με τους δανειστές σε ό,τι αφορά στο εισοδηματικό όριο των 32 με 35 χιλιάδων ευρώ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μετά από φόρους. Προσέγγιση, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, υπάρχει και στο όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας στα 180-200.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 100.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο, ο νόμος να ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών. Με λίγα λόγια εξετάζει την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη, σε λίγα χρόνια.
Μένει να φανεί πώς θα υποδεχτεί τη νέα πρόταση της Αθήνας η πλευρά των δανειστών, που εστιάζουν στη δημιουργία ενός πλαισίου που δεν θα επιτρέπει σε "στρατηγικούς κακοπληρωτές" να ευνοούνται.
Μιλώντας σήμερα στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogorup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να μην μπορούν να το εκμεταλλεύονται κάποιοι προκειμένου να μην πληρώνουν.
Οι δανειστές ζητούν στην ουσία ανατροπές σε όλες τις ρυθμίσεις οφειλών, με πρόσχημα ότι πρέπει να… ξεριζωθεί η κουλτούρα του κακοπληρωτή. Σύμφωνα με το κουαρτέτο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποθαρρύνει τις ρυθμίσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών, αφού μόνον έτσι θα συμμαζευτεί το χάος των ληξιπρόθεσμων.
Το αντεπιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι δανειστές αγνοούν τη σκληρή πραγματικότητα, που δείχνει ότι στην Ελλάδα της κρίσης, από τους περίπου 1.700.000 μισθωτούς, το 40% δεν πληρώνονται κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 650.000 εργαζόμενοι είτε πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση είτε μόνο έναντι του μισθού τους, κάτι που σημαίνει ότι και να θέλουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι αν και τον Οκτώβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών "φρέναρε" σε σχέση με τους φρενήρεις ρυθμούς του καλοκαιριού και ειδικά του Σεπτεμβρίου, τα χρέη μόνο στις εφορίες από την αρχή του έτους έχουν φτάσει αισίως στα 9 δισ. ευρώ και ακόμα η χρονιά δεν έχει κλείσει.
Το… αυτί των δανειστών φαίνεται, πάντως, ότι δεν ιδρώνει ούτε με αυτά τα στοιχεία και εκτός από την εμμονή τους στις ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, διατυπώνουν εκ νέου επιφυλάξεις και για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστωτές ζητούν πιο αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής, ήτοι συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος- περιουσίας από τα οποία να προκύπτει σαφώς αδυναμία πληρωμής, αλλά και αυστηρότερους όρους για την τήρηση της ρύθμισης, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολα η "έξοδος" για τους ασυνεπείς.
Όσο για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης ακόμα και για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, το υπουργείο Οικονομικών ούτε καν το συζητά, αφού εκτιμάται ότι τιναχθούν στον αέρα τα έσοδα του Προϋπολογισμού, που έδειξαν να… συμμαζεύονται.
Τον Οκτώβριο, αυτά που μπήκαν στα κρατικά ταμεία ήταν περίπου 190 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο, κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, ενώ σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, η αύξηση ήταν 714 εκατ. ευρώ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για κάλυψη της "τρύπας" ως το τέλος του έτους.