Το θέμα της καθιέρωσης ειδικής φορολογικής ζώνης για τα ελληνικά νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές προτίθεται να θέσει στους εκπροσώπους των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια και του κοινού αιτήματος που έθεσαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου που μετείχαν στη σημερινή σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου.
Το θέμα της καθιέρωσης ειδικής φορολογικής ζώνης για τα ελληνικά νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές προτίθεται να θέσει στους εκπροσώπους των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια και του κοινού αιτήματος που έθεσαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου που μετείχαν στη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν "σημαντική και χρήσιμη" τη σημερινή σύσκεψη, κατά την οποία -όπως ανέφεραν- υπήρξε πρόταση για δημιουργία πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά όπου θα αναπτυχθούν τα Ηot Spots, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπήρξε συμφωνία για τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου -με τη συμμετοχή ενός συντονιστή από κάθε νησί, δημάρχων και εκπροσώπων της περιφέρειας- το οποίο θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές και ότι θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, είπε ότι τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα υλοποιηθούν, με τα 62 εκατ. ευρώ των πόρων που λείπουν να καλύπτονται από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.
Oι δήμαρχοι εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα πέντε νησιά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αφορούν μεταξύ άλλων σε:
Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων
Καθαρισμό, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση
Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής
Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης
Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, κ.λπ.
Πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
Όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, "στη σύσκεψη υπήρξε η κοινή πεποίθηση ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα", ενώ καταγράφηκε η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφορά της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.