Σχέδιο για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με στόχο να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις των συντάξεων, ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Σχέδιο για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με στόχο να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις των συντάξεων, ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Ήδη, έχει ξεκινήσει σχετικός διάλογος με τους δανειστές για το θέμα, όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, αποφεύγοντας ωστόσο να πει από που θα προέρχονται οι πόροι. “Δεν θέλω να είμαι ειδικότερος επί του θέματος αυτού γιατί είναι από τα ζητήματα τα οποία και εμείς επεξεργαζόμαστε σε τεχνικό επίπεδο και θα αποτελέσουν προφανώς βάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Μόνο για το ΙΚΑ, οι ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 5%, με αποτέλεσμα να στερείται ο οργανισμός ένα δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα προ μειώσεων θα μπορούσε να ενισχύσει το ασφαλιστικό σύστημα με περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η επιβολή κάποιου έκτακτου φόρου ή εισφοράς, δηλαδή νέο χαράτσι, με στόχο την τόνωση των ταμείων.
Το υπουργείο Εργασίας έχει επιδοθεί σε αγώνα ταχύτητας, καθώς το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα.
Εξάλλου, δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργικό απόφαση που προβλέπει την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια προϋπηρεσίας θα μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62 χρόνια, ενώ ασφαλισμένος με λιγότερα ένσημα θα συνταξιοδοτείται στα 67 έτη.
Οι αλλαγές αυτές συνεπάγονται αύξηση του χρόνου εργασίας, που θα κυμανθεί από έξι μήνες έως και 17 χρόνια. Η μετάβαση στα νέα όρια θα γίνει σταδιακά έως το 2002. Με τα νέα όρια καταργούνται ουσιαστικά όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πλην των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.