"Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο", είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για κλιμακωτό ΦΠΑ από τους δανειστές.
"Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο", είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για κλιμακωτό ΦΠΑ από τους δανειστές.
Η εξεύρεση του ισοδυνάμου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, όπως εξήγησε, αλλά το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πιέσει.
Αρχικά, πάντως, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε: "Περιμένουμε να γίνει δεκτή η πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ – 0%, 6% και 13%" και ερωτηθείσα για την απόρριψη της πρότασης αυτής από τους δανειστές απάντησε: "Θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση".
Η ίδια αναγνώρισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, κυρίως για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, "γιατί είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού".
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ΦΠΑ ούτε εκεί, ούτε πουθενά, ωστόσο υπογράμμισε ότι "από τη στιγμή που κάπου πρέπει να μπει, καλό είναι να μη μπει στους βρεφονηπιακούς ή αυξημένος στα φροντιστήρια και να μπει κάπου που κάποιος μπορεί έστω και οριακά να τον σηκώσει".
Απαντώντας στις επικρίσεις περί ταξικής διάκρισης δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ξεχωρίζει κανέναν, αλλά προτεραιότητά της "είναι να σωθεί και να σταθεί στα πόδια της η δημόσια παιδεία".
"Αυτά τα μέτρα όποιον και να πλήττουν είναι άδικα. Από τη στιγμή όμως που πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στο τι εξασφαλίζει τι δημόσιο χώρο και τι δεν τον εξασφαλίζει, προτιμά εκεί που είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού και οι πιο αδύναμες τάξεις", τόνισε.
Σχολιάζοντας επίσης τις αντιδράσεις που έχουν πυροδοτηθεί για το θέμα η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε:
"Έχει ξεσηκωθεί τέλος σάλος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, και δεν είδα κανέναν, ούτε γονιό ούτε ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, να ξεσηκώσει σάλο πέρυσι όταν οι καθηγητές των ιδιωτικών μπήκαν στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Παιδείας, δηλαδή η ίδια η γνώση έγινε καθαρά εμπορικό προϊόν και με τη σφραγίδα του νόμου…Τώρα βλέπω να έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν ενώ πλήττονται άλλες ομάδες του πληθυσμού πολύ πιο ευάλωτες. Τι να κάνουμε; Κάποιοι πλήττονται. Όλοι πληγόμαστε σε αυτήν την κρίση. Μακάρι να μην πληγεί κανένας".
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβκσις καλώντας την κυβέρνηση να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης.
Συνέχεια στο "αλαλούμ"
Συνεχίζεται πάντως το αλαλούμ με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το τι πρέπει να γίνει.
"Εμείς έχουμε μέχρι στιγμής τρεις κλίμακες. Από εκεί και πέρα πώς θα καταλήξει είναι θέμα κι αυτό διαπραγμάτευσης", είπε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9" ότι "δεν πρέπει να φορολογείται το μορφωτικό αγαθό, δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου εμπόδια και δεν πρέπει στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα".
Ανάστατοι χιλιάδες γονείς
Χιλιάδες, πάντως, γονείς παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια παραμένουν ανάστατοι, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ και τυπικά ισχύει από χθες το 23%, παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέα παράταση της αναστολής επιβολής του μέτρου.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του MEGA η κ. Ερασμία Παπαδοπούλου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων γονέων ιδιωτικών σχολείων, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι "έχει μια εμμονή με οτιδήποτε είναι ιδιωτικό" και ότι "πάει να βάλει ταξικούς διαχωρισμούς".
"Ο κ. Φίλης πάρα πολύ καλά κάνει και λέει ότι 'εγώ θα φτιάξω τα δημόσια σχολεία, αλλά μέχρι να τα φτιάξει μη καταστρέψει και την ιδιωτική εκπαίδευση", τόνισε η ίδια.
Η συντονιστική επιτροπή συλλόγων γονέων ιδιωτικών σχολείων πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων και μέχρι στιγμής έχει δει Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ.
"Και τα τέσσερα κόμματα είναι ξεκάθαρα: 0% ΦΠΑ στην εκπαίδευση.Κι εγώ ως πολίτης της χώρας αναρωτιέμαι πώς γίνεται το ΚΚΕ να λέει 0% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και να έρχεται ο κ. Φίλης και να λέει βάλτε ΦΠΑ", σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης, υποστήριξε ότι αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο μέχρι στα Χριστούγεννα θα έχουν φύγει περίπου 20.000 μαθητές
Για το ενδεχόμενο απορρόφησης μέρους του ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τα δίδακτρα έχουν μειωθεί έως 30% και ότι το 80% του τζίρου αφορά μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές.
"Έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε κάνει μελέτες με τα λογιστικά μας γραφεία. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε 1%", δήλωσε.