Την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της γγ Εσόδων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεκλήθη σήμερα στη Βουλή.
Την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της γγ Εσόδων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεκλήθη σήμερα στη Βουλή.
Όπως είπε η κα Γεροβασίλη μετά το πέρας του υπουργικού, "σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την ελληνική κοινωνία, για τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά για δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον".
Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να ευνοούνται συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής και τόνισε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν, αφού νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι το υπουργικό συμβούλιο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αποπομπή της κ. Σαββαΐδου.
Μια μέρα νωρίτερα σε επιστολή της η γενική γραμματέας Εσόδων εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να παραιτηθεί απαντώντας στις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα σε σχέση με την καθυστέρηση είσπραξη φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Αυτή η επιστολή της φαίνεται ότι αποτέλεσε και την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς κρίθηκε ότι εγκαλεί τον πρωθυπουργό για επιλεκτική ευαισθησία στη δική της περίπτωση σε σχέση με υπουργούς της κυβέρνησης των οποίων το πόθεν έσχες ελέγχεται.
Πλέον θα αναζητηθεί το πρόσωπο εκείνο που θα έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν σχετικά ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, ότι η απόφαση για τη διαδοχή ανήκει στο κυβερνητικό συμβούλιο και πως σε κάθε περίπτωση στόχος δεν ήταν η ρήξη με την τρόικα.
Επί τάπητος στη συνεδρίαση, τέθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Όπως επισημαίνει το Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι η τελευταία και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών.
Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση. Ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση, σημειώνει το Μαξίμου, η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα οριστικοποιηθεί η πρόταση για το ασφαλιστικό.