Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο δίνει το μήνυμα ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Φάιμαν στο νησί.
Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο δίνει το μήνυμα ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Φάιμαν στο νησί.
Μετά τη συνάντηση οι κ. Τσίπρας και Φάιμαν επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Συγκεκριμένα μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ (χωριό «Όλοι μαζί») όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου.
"Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων που έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο, τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον", είπε ο Πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι δεν πρόκειται για "ένα πρόβλημα ελληνικό", αλλά "παγκόσμιο και ευρωπαϊκό" και "εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού".
"Η ΕΕ δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας", υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία θα στείλει 100 αστυνομικούς σε Ιταλία και Ελλάδα για να ενισχύσουν τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων. "Είναι ένα ζήτημα όπου μπορούμε να αποδείξουμε αν είμαστε αρκετά υπεύθυνοι και αν έχουμε αρκετά ισχυρή αλληλεγγύη".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκαν επίσης με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Γαληνό.
Όπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Επιτροπή θα ενισχύσει με 600 άνδρες τις δυνάμεις της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας.
Βολές κατά Τσίπρα από αντιπολίτευση
Σε δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως "σήμερα στη Λέσβο όπως και χθες στη Βουλή, απέδειξε ότι βολεύεται με το να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα".
"Ο κύκλος όμως των ψευδαισθήσεων έκλεισε οριστικά. Ούτε το προσφυγικό θα απομακρυνθεί από τη χώρα με τα πλοία της γραμμής, ούτε τα προβλήματα του ελληνικού λαού θα λυθούν με φλυαρίες για τα εύκολα και αμήχανη σιωπή για τα δύσκολα. Τα προβλήματα είναι εδώ, είναι πολλά και απαιτούν λύσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να κρύψει την αλήθεια. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός με τους αριθμούς του, περιγράφει με τον πιο αμείλικτο τρόπο την σκληρή πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα, συνεννόηση, σχέδιο και δουλειά", τόνισε.
Από την πλευρά του το Ποτάμι σημείωσε ότι "έπρεπε ο καγκελάριος της Αυστρίας κ.Bέρνερ Φάιμαν να ζητήσει να επισκεφθεί την γραμμή της προσφυγιάς στα ελληνικά νησιά για να αναγκασθεί ο κ.Τσίπρας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη".
Επεσήμανε ακόμη ότι "έπρεπε να περάσουν μήνες για να προωθηθεί η θέση που επαναλάμβανε συνεχώς το Ποτάμι για μια μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία – με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ – έτσι ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σταματάνε στα εδάφη της".
Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι ετοιμάζει "μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας" και είναι έτοιμος να διαθέσει προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων κι επιπλέον χρήματα, το Ποτάμι υπογράμμισε ότι "η ενεργοποίηση της ΕΕ έπρεπε να είχε γίνει από την άνοιξη πριν ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αλλά την Άνοιξη η Ευρώπη αδρανούσε και η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε για μετανάστες που το πρωί 'λιάζονται' και το βράδυ εξαφανίζονται".
Απάντηση Μαξίμου στο Ποτάμι
Απαντώντας στην ανακοίνωση του Ποταμιού η κυβέρνηση ανέφερε:
"Είναι πραγματικά άξιο απορίας τί σχέση έχουν οι θέσεις του Ποταμιού για τους πρόσφυγες, με τις αντίστοιχες θέσεις της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία υποτίθεται ότι συμμετέχει. Η ακροδεξιά ευρωομάδα της Λεπέν θα αναγνώριζε πολύ περισσότερο τις απόψεις της στην σημερινή θλιβερή ανακοίνωση του Ποταμιού".