Την υιοθέτηση ελεγκτικών προτύπων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία όπου "ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές της εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής", προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Την υιοθέτηση ελεγκτικών προτύπων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία όπου "ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές της εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής", προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
"Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά ελεγκτικά πρότυπα, στόχους και μεθόδους. Αντιγράφουμε και υιοθετούμε ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες ευρωπαϊκών χωρών για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Πρότυπό μας είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές της εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής. Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο στη μικρή και στη μεσαία φοροδιαφυγή που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν αλλά κυρίως στη μεγάλη", ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Εξήγγειλε ακόμη ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με βάση το οποίο θα διενεργηθούν εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις μέσα στο 2016.
Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα εισαχθούν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, σε ένα μήνα, για την παράταση παραγραφής φορολογικών υποθέσεων στις 31/12/2015.
Αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είπε ότι παραγράφεται στις 31/12/2015 και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη συμβεί αυτό.
"Εφαρμόζουμε ένα άμεσο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την ολοκλήρωση μέσα στο 2016 των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Βάζουμε τέλος στην ελεγκτική απαξίωση υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα που έφτασε στην Ελλάδα επίσημα το 2010 και χρειάστηκαν δύο χρόνια για να καταλήξει στους οικονομικούς εισαγγελείς", σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι από τις 2.062 υποθέσεις, έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε 481 και έχουν ολοκληρωθεί σε 136.
Ο κ. Αλεξιάδης κατέθεσε ακόμη πίνακα σύμφωνα με τον οποίο το 2012 δεν έγινε κανένας έλεγχος στη λίστα, το 2013 ξεκίνησε έλεγχος για 258 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε για τρεις, το 2014 άρχισε έλεγχος για 143 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε για 95 και το 2015 για 80 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε για 38.
Εξήγγειλε, επιπλέον, τη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα και το εξωτερικό.
"Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία σε όσους κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν τα έχουν αποκαλύψει να τα αποκαλύψουν διότι μετά με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει η χώρα και με βάση το περιουσιολόγιο θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αποκάλυψης και φορολόγησης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων", επισήμανε.
Διέψευσε τέλος τα περί κατάργησης του ΣΔΟΕ, τονίζοντας ότι η υπηρεσία θα ενισχυθεί. "Ενισχύουμε το ΣΔΟΕ, δεν τον διαλύουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.