Με 181 ψήφους εξελέγη σήμερα το μεσημέρι νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, ενώ κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν 113 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια.
Με 181 ψήφους εξελέγη σήμερα το μεσημέρι νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, ενώ κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν 113 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια. Σε ξεχωριστή συνεδρίαση που ακολούθησε εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς.
Ο κ. Βούτσης εξελέγη με σημαντική πλειοψηφία, αλλά και με τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην δίνουν τη συναίνεσή τους όπως είχε συμβεί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης έλαβε 19 ψήφους περισσότερες από το άθροισμα των ψήφων των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) που είχαν πει δημοσίως ότι θα τον ψηφίσουν.
Από την ψηφοφορία έλειπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε ανηλειμμένες κυβερνητικές υποχρεώσεις, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, η απουσία του οποίου χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.
Στην πρώτη ομιλία που απηύθυνε, ο Νίκος Βούτσης ευχαρίστησε συγκινημένος το Σώμα και υιοθέτησε ενωτικό ύφος, στέλνοντας αρκετά μηνύματα προς τους βουλευτές, την κοινωνία καθώς και τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο, αλλά αφήνοντας και αρκετά "καρφιά" κατά της προκατόχου του Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Κανονισμού αλλά "χωρίς τυπολατρείες", ενώ τόνισε ότι η Βουλή "δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μηντιακές λειτουργίες". "Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης" είπε. Απαντώντας δε σε όσους κάνουν λόγο για "κατάλυση της δημοκρατίας", μίλησε για εκδοχές που "δεν είναι μόνο πολιτικά προβληματικές, αλλά και ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες".
Στην ομιλία του, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη οι εκλεγμένοι βουλευτές να αναλογιστούν "την ιστορικότητα της πυκνής σε γεγονότα πολιτικής περιόδου" που διανύουν και να αναλάβουν "τις ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν" από αυτή τη συγκυρία.
Είπε ακόμη ότι "η Βουλή καλείται να έχει τη δικιά της συμβολή, να πυκνώσει και να δώσει ακόμα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην κοινοβουλευτική διπλωματία, να θέσει προς αξιοποίηση προς την κυβέρνηση προβληματισμούς και συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα μέσα στη δύσκολη και διαρκή διαπραγμάτευση τόσο της συμφωνίας όσο και του μείζονος θέματος του χρέους".
Αναφερόμενος στη διαδικασία της νομοθέτησης, ο κ. Βούτσης δήλωσε πως "θα ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Κανονισμού, μέσα από τη συναινετική δημιουργική εφαρμογή των διαδικασιών, αλλά χωρίς τυπολατρίες και με την, κατά το δυνατόν, αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων".
"Να εργαστούμε με συνέπεια, ώστε κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας αυτής της Βουλής, και πολύ πιο έγκαιρα από τη λήξη της, να έχει κλείσει οριστικά και τυπικά αυτός ο πολυετής τελικά κύκλος μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών που οδήγησαν σε εκτεταμένη φτωχοποίηση, ανεργία, σε βάθεμα των κοινωνικών ανισοτήτων" τόνισε ο κ. Βούτσης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι βουλευτές πρέπει να εργάζονται "με τη συνείδηση της ευθύνης και το πρόταγμα της κοινωνικής ευαισθησίας", αλλά θα πρέπει και να αποκλείουν "απολύτως όλες τις διαδικασίες και τις σκοτεινές διαδρομές που αναπαράγουν στοιχεία διαφθοράς, διαπλοκής, πολιτικού χρήματος και επιλεκτικής νομοθέτησης για την ενίσχυση ή την απαλλαγή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων".
Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης εστίασε στην ανάγκη η Βουλή να αναβαθμιστεί και "να γίνει πιο ζωντανή, πιο δημιουργική και ανοικτή στους πολίτες", λέγοντας ότι θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών, με κοινωνικές συλλογικότητες.
Επισήμανε, ακόμη, ότι "πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες", υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή "δεν θα πρέπει να φαντάζει στα μάτια των νέων ανθρώπων και εν προκειμένω των επιστημόνων ως ένα μαυσωλείο".
Ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο κανάλι της Βουλής, σημειώνοντας πως μπορεί να έχει "πολύτιμη συμβολή" στο πλαίσιο της προσπάθειας για ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία και τον πολιτισμό και αφήνοντας αιχμές για τα πεπραγμένα της Ζωής Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε:
"Η Βουλή με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει- δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μηντιακές λειτουργίες. Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης".
Στην ομιλία του, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για "αναδιάρθρωση των οργανογραμμάτων ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες και σε πραγματικά μεγέθη" και για "αποκατάσταση ισότιμων όρων στις συνθήκες και τις σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στη Βουλή". Είπε ακόμη πως "πρέπει να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της 'ενοικίασης' εργαζομένων και των εργολαβιών πάνω στις εργασιακές σχέσεις", στέλνοντας στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι "δεν έχουν να χάσουν από την οριστική ρύθμιση αυτών των θεμάτων".
Αναφέρθηκε και στα οικονομικά των βουλευτών, λέγοντας ότι η παρούσα Βουλή θα συζητήσει και θα αποφασίσει άμεσα "την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και τη μείωση επί του βασικού μισθού με πρόνοια ώστε να μην θιγούν ενδεχομένως αποζημιώσεις π.χ αιρετών που συμπαρασύρονται κατά νόμο".
Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Βούτση, έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής σε ψυχρή ατμόσφαιρα και με αιχμές, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει ότι αισθάνεται τιμή γιατί "δεν παρέδωσε τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές" και τον νέο πρόεδρο της Βουλής να απανά ότι όλοι κρίνονται από το λαό και ότι ο λαός έκρινε πολύ πρόσφατα, κόμματα και πρόσωπα.