Στην οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Στην οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
"Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα που να είναι προσανατολισμένο στην προώθηση στρατηγικών εθνικής ανάπτυξης" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας και πάλι ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να συζητηθεί σε όλα τα αρμόδια fora, σε συνδυασμό με στρατηγικές ανάπτυξης και όχι συνταγές λιτότητας.
Από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει, κάνοντας και πάλι αναφορά στο θέμα του χρέους.
"Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων η Ελλάδα συμφώνησε σ' ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο συνταξιοδοτικό και στη φορολογία και μας δίνει την ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας θέτοντας τις βάσεις για την αναγκαία αναδιαμόρφωση του χρέους μας. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή επιβάλλει μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω κοινωνία και οικονομία. Αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί" είπε σχετικά.
Και πρόσθεσε: "Χρειαζόμασταν και ακόμη χρειαζόμαστε να αγωνιστούμε βήμα-βήμα για να διεκδικήσουμε μια ατζέντα ανάπτυξης και όχι μια ατζέντα λιτότητας, να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, να μοιράσουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη, να συνδέσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους μας".
Για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ανάμεσα στα άλλα είπε ότι το μέλλον της Ευρώπης ή του κόσμου δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε διαρκώς υψηλότερα τείχη ή με παιδιά να πεθαίνουν στο κατώφλι μας. Εστίασε στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, αλλά και στην ανάγκη να αποθαρρυνθούν οι διακινητές και να δοθεί ελπίδα στους πρόσφυγες. "Να μην επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψει τις δίκες μας αρχές" σημείωσε.
"Οφείλουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ -είπε ο Αλέξης Τσίπρας- να συστήσουμε τον απαραίτητο μηχανισμό επανεγκατάστασης από τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες, υποστηρίζοντας επίσης άμεσα τις χώρες αυτές να φιλοξενούν πρόσφυγες και να εξαρθρώνουν κυκλώματα διακίνησης. Αυτός ο μηχανισμός επανεγκατάστασης συνδυαζόμενος με τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό μηχανισμό, θα δώσει ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους, αποτρέποντας τους να εμπιστεύονται τα κυκλώματα διακίνησης. Επιπλέον, πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη προς τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν αυτές τις ροές".
Η ομιλία του πρωθυπουργού περιείχε αναφορές στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
"Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι άνθρωποι στη χώρα μου αγωνίζονται κάθε μέρα, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, να ξεπεράσουν την κρίση και να ανακτήσουν την ελπίδα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, στηρίζουν όσους είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνους που εγκαταλείπουν ζώνες συγκρούσεων. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, διεκδικούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να καθορίσουν τη δική τους μοίρα. Αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα των ανθρώπων που επιμένουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, για τα στοιχειωδη ανθρώπινα και δημοκρατικά τους δικαιώματα. Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να μας καθοδηγεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς έναν κόσμο με μεγαλύτερη ασφάλεια, δικαιοσύνη και ευημερία για τις παρούσες και για τις επόμενες γενιές".