Τρόπο να διώξει, άρον-άρον τους επίορκους υπαλλήλους ψάχνει η κυβέρνηση, μετά το σάλο, που έχει προκαλέσει η επιστροφή εκατοντάδων στην εργασία τους με το νόμο Κατρούγκαλου.
Τρόπο να διώξει, άρον-άρον τους επίορκους υπαλλήλους ψάχνει η κυβέρνηση, μετά το σάλο, που έχει προκαλέσει η επιστροφή εκατοντάδων στην εργασία τους με το νόμο Κατρούγκαλου. Στόχος, να συγκροτηθούν άμεσα τα πειθαρχικά συμβούλια και να εξεταστούν όλες τις υποθέσεις, που καθυστερούν χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της υγείας και τα φακελάκια.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός γιατρού σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, που πιάστηκε επ' αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι. Το δικαστήριο έκρινε τον εν λόγω υπάλληλο ένοχο και του υπέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5000 ευρώ, ωστόσο ο ίδιος επέστρεψε στην θέση του. Επιπλέον, γιατρός νοσοκομείου στην Πελοπόννησο παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ, επειδή δεν εργαζόταν στις εφημερίες. Μπορεί η υπόθεσή του να μην έχει εκδικαστεί ακόμη, όμως ο γιατρός επέστρεψε στη δουλειά του.
Μία ακόμη περίπτωση, εφοριακού από την Αθήνα, είναι ενδεικτική της κατάστασης. Ο εφοριακός κατηγορείται για πλαστογραφία, απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, και ενώ η υπόθεση εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, ο ίδιος ξαναέπιασε δουλειά και πληρώνεται κανονικά.
Άλλος εφοριακός από το Αίγιο είχε παραπεμφθεί αμετάκλητα στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, επειδή επιχείρησε να καρπωθεί ποσό ύψους 150.000 ευρώ. Ο εφοριακός παραμένει στη δουλειά του, αναμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Ενδεικτικό του χάους και της ατιμωρησίας είναι το παράδειγμα, που έδωσε ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Πρόκειται για έναν γιατρό, ο οποίος κατηγορείτο για “φακελάκι” και παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό, όπου θα τον δίκαζε άλλος γιατρός, ο οποίος επίσης κατηγορείτο για “φακελάκι”.
Σφοδρές αντιδράσεις
Με ανάρτησή της η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα, επιτίθεται κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου, που άνοιξε την πόρτα της επιστροφής στο δημόσιο, εκατοντάδων επίορκων υπαλλήλων. «Θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Κατρούγκαλο που επαναφέρει επίορκους και παιδεραστές στο Δημόσιο. Μπράβο, πάντα τέτοια. Άντε με το καλό και στην επαγγελματική αποκατάσταση των σίριαλ κίλερ», γράφει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 700 επίορκοι επέστρεψαν στις θέσεις τους, επειδή οι υποθέσεις τους δεν εκδικάστηκαν εμπρόθεσμα από τα πειθαρχικά συμβούλια έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να συγκροτηθούν όλα τα πειθαρχικά συμβούλια μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να εξεταστούν άμεσα όλες οι υποθέσεις.
“Όλα τα πειθαρχικά συμβούλια κατά προτεραιότητα να εξετάσουν όλες αυτές τις υποθέσεις ούτως ώστε εντός της επόμενης εβδομάδας κατά το δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί” δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
"Να καταλάβει ότι δεν μπορεί ούτε να ισοπεδώνει τους δημόσιους υπαλλήλους ούτε να προκαλεί τους πολίτες επιβραβεύοντας τους επίορκους", καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση πως ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πρόθυμους “πελάτες” για τα κομματικά της συμφέροντα. "Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν στο Δημόσιο ως να μη συμβαίνει τίποτε, άνθρωποι που έμπρακτα έχουν προσβάλλει το λειτούργημα του δημόσιου υπαλλήλου”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.
“Ο υπουργός Κατρούγκαλος ως υπέρτατος δικαστής αποφάνθηκε πως υπάρχει χώρος για όλους στο Δημόσιο. Και από έναν ισοπεδωτικό νόμο που εξομοίωνε τα αδικήματα των επίορκων, περάσαμε στην εύκολη λύση ενός ισοπεδωτικού νόμου που τους απαλλάσσει όλους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το “Ποτάμι”.