Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης "κονταροχτυπήθηκαν" αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του debate για το θέμα του μνημονίου και των μέτρων που περιλαμβάνει, της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, το χρέος αλλά και τον κίνδυνο Grexit.
Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης "κονταροχτυπήθηκαν" αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του debate για το θέμα του μνημονίου και των μέτρων που περιλαμβάνει, της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, το χρέος αλλά και τον κίνδυνο Grexit.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έκανε τίποτα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και τώρα προσπαθεί να γλιτώσει και να υπεκφύγει από το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να δώσει υποσχέσεις για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλώνοντας ωστόσο ότι η ΝΔ θα δώσει έμφαση στον προϋπολογισμό και τα μεγάλα έργα ώστε να μπορέσει να "λειάνει" κάποιες πλευρές της συμφωνίας.
Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΝΔ πάει "χέρι-χέρι" με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε γιατί αυτοί είναι οι σύμμαχοί τους.
Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, ο κ. Μεϊμαράκης κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι "από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει μετάλλαξη, ούτε θυμάται ούτε καταλαβαίνει". "Είναι νεομνημονιακός και ψάχνει δικαιολογίες" είπε και πρόσθεσε:
"Πρεπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ωρομίσθιος, μας λέτε για 17 ώρες (σ.σ. διαπραγμάτευσης) και μας έχετε ζαλίσει. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα, τι υπογράψατε και τι μας φέρατε. Ας πηγαίναμε σε εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα, ας μην υπογράφατε".
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα εξηγήσει γιατί πήγε σε εκλογές, για να συμπληρώσει πως και πάλι θα το ξανακάνει γιατί "ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ίσον αστάθεια".
"Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες για ωρομίσθιο μετά τον αυτοφωράκια" σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει στην επόμενη ερώτηση, τονίζοντας ότι η μάχη που έδωσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μετράει με τον χρόνο αλλά "με το συναίσθημα που δημιούργησε και το γεγονός ότι διεκδικήσαμε το δίκιο του ελληνικού λαού".
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία που πέτυχε είναι ένας " ζωντανός οργανισμός" που έχει 5 πολύ σημαντικά θέματα ανοιχτά τα οποία -όπως είπε- "με μάχη τα κρατήσαμε έτσι", αναφερόμενος στο χρέος, το ταμείο δημόσιας περιουσίας, τις εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια και τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ.
"Ο λαός θα κρίνει αν αυτά θα τα εξυπηρετήσει μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα δίνει μάχη ή κάποιοι που θα λένε ναι σε όλα" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι "το κρίσιμο είναι να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας εφαρμόζοντας αλλά και κάνοντας μεγάλες τομές στη χώρα".
Για χρέος
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε τις βολές του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΝΔ ισχυριζόταν πως το χρέος ήταν βιώσιμο, λέγοντας ότι "σαφώς με τα πλεονάσματα που προβλέπονταν και με την ανάπτυξη που υπήρχε το χρέος ήταν βιώσιμο".
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και να μην πηγαίνει στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ που έχουν στο καταστατικό τους ότι δεν χρηματοδοτούν χώρες το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο.
Επέμεινε, δε, ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται ότι είχε γίνει κούρεμα με το PSI, αποδέχεται ότι το Νοέμβριο του 2012 στη συμφωνία υπήρχε η ρήτρα για αναδιάρθρωση χρέους και υπέγραψε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα παρά μόνο αναδιάρθρωση.
"Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ανοιχτά στον ελληνικό λαό ότι το σχέδιο της ΝΔ ήταν να πληρώνει ο λαός δυσβάσταχτα πλεονάσματα για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν μπορούσε ποτέ να αποπληρωθεί. Ήθελε δηλαδή να έχουμε 20 δισ. παραπάνω πλεονάσματα, δηλ. μέτρα για την επόμενη τριετία και το χρέος πάλι θα έμενε στο 180%. Διότι ξεκινήσατε το χρέος από το 120 και το φτάσατε στο 180%", απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, ωστόσο υποστήριξε μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ στάθηκε στο ζήτημα του χρέους, σημειώνοντας ότι αν φύγει αυτός ο "βραχνάς" θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. η οποία "πρέπει να έχει και κοινωνικό πρόσημο και αναδιανομή του πλούτου".
Για κίνδυνο Grexit
Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο Grexit o Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "το σενάριο του Grexit δεν ήταν απλά ένα σενάριο, αλλά ήταν σχέδιο το οποίο ταυτίστηκε με ένα άλλο σχέδιο στο εσωτερικό για να είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια αριστερή παρένθεση".
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις που είναι στο ίδιο κόμμα στην Ευρώπη με αυτό που είναι ο κ. Μεϊμαράκης είχαν σχεδιάσει το Grexit. Ο κ. Σόιμπλε είχε φέρει στο τραπέζι το σχέδιο του time out. Προφανώς δεν θα υπήρχε time out. Θα υπήρχε καταστροφή και δεν θα υπήρχε επιστροφή", πρόσθεσε.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μια σειρά αρχηγοί κρατών έβαλαν πλάτη για να απομονωθεί το σχέδιο Σόιμπλε.
"Δεν σας λέω ότι αύριο δεν είναι πιθανόν να ξαναγυρίσουν οι ακραίοι και να διεκδικήσουν να φέρουν ξανά αυτό το σχέδιο στο τραπέζι, αλλά είναι βέβαιο τώρα ότι έχουμε κερδίσει έδαφος, έχουμε κερδίσει συμμαχίες", επισήμανε και υπογράμμισε ότι "από εδώ και πέρα έχουμε έναν οδικό χάρτη τον οποίο πρέπει να βαδίσουμε" και ότι "όσο πιο γρήγορα εφαρμόσουμε σωστά, βρούμε ισοδύναμα, κερδίσουμε τα ανοιχτά μέτωπα και βγούμε από την κρίση με διαγραφή του χρέους και με επιστροφή στην ανάπτυξη, τόσο πιο γρήγορα το Grexit και όλα αυτά τα σχέδια θα είναι παρελθόν".