Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, που απευθύνθηκαν με άμεσο τρόπο προς τον ελληνικό λαό και έστειλαν τα μηνύματά τους, ολοκληρώθηκε το debate της Τετάρτης. Βάσει της διαδικασίας που είχε συμφωνηθεί, τον λόγο έλαβαν οι αρχηγοί των κομμάτων, από το μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη προς το μεγαλύτερο.
Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, που απευθύνθηκαν με άμεσο τρόπο προς τον ελληνικό λαό και έστειλαν τα μηνύματά τους, ολοκληρώθηκε το debate της Τετάρτης. Βάσει της διαδικασίας που είχε συμφωνηθεί, τον λόγο έλαβαν οι αρχηγοί των κομμάτων, από το μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη προς το μεγαλύτερο.
"Είναι στο χέρι μας να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε τελευταίος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας και ότι τώρα είναι ευκαιρία να μπει τέρμα σε διαπλοκή, διαφθορά, σκάνδαλα και αναξιοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησής του. "Πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες, δώσαμε στιγμές ανάσας, ανάτασης και αξιοπρέπειας στον γονατισμένο λαό. Τα βάλαμε με ισχυρούς και καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμους" είπε μεταξύ άλλων για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία, ενώ για το δημοψήφισμα δήλωσε "ζητήσαμε ισχυρή εντολή για να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, όχι για να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, και αυτό κάναμε".
"Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και τους ζητώ να πάνε στην κάλπη και να έχουν σκεφθεί, κρίνει, συγκρίνει, ενημερωθεί. Να έχουν καταλάβει ότι πολύ ακριβά πληρώσαμε την ψηφο διαμαρτυρίας, τιμωρίας και την αποχή", είπε στη δική του τοποθέτηση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει ακυβερνησία. "Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουμε αλλάξει 7 πρωθυπουργούς, η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, που ακολουθεί το μεσαίο δρόμο και με μετριοπάθεια προσεγγίζει τα ζητήματα" δήλωσε. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ενεργός δικηγόρος και "στην πιάτσα", γνωρίζει την οικονομία, τα προβλήματα και πόσο πονάει ο Έλληνας πολίτης. Κλείνοντας, έθεσε τως κρίσιμο το ερώτημα "ποιός θα φέρει επενδύσεις και θα δώσει δουλειές" και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν και να ψηφίσουν τη ΝΔ.
"Μετά το πρώτη φορά Αριστερά, ο λαός μπορεί να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά και να μην γυρίσει στο παρελθόν", τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού δεν υπάρχουν παιδιά του κομματικού σωλήνα και άεργοι της πολιτικής. "Τους έχουμε πληρώσει ακριβά και πρέπει να αλλάξουμε ρότα", δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο ίδιος είπε ότι την επομένη των εκλογών πρέπει να τεθούν σκληρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο 1ο κόμμα, και έκανε λόγο για μικρό υπουργικό σχήμα και όχι πλειοψηφία με παλιούς βουλευτές, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα ιδέα που φέρνει το Ποτάμι είναι το τρίπτυχο εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία.
"Πρώτη φορά σοβαρά δεν είναι το 3ο μνημόνιο. Είναι η τρίτη φορά καταστροφή της χώρας" είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εν είδει απάντησης στα λεγόμενα του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας επισήμανε πως το πραγματικό δίλημμα είναι μνημόνιο – αντιμνημόνιο και πρόσθεσε: "Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα, φορολεηλασία και καταστροφή -ιδιαίτερα με το 3ο μνημόνιο- του αγροτικού κόσμου και των συνταξιούχων, σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και εθνική υποτέλεια. Η επιλογή για τη χώρα μας είναι το μεγάλο 'όχι' που ελέχθη στο δημοψήφισμα, κυρίως από η νεολαία. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση, είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική, δεν υπάρχουν μονόδρομοι".
Στο δικό του μήνυμα, ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, λέγοντας: "Βρεθήκαμε προ μιας συμφωνίας την οποία υπογράψαμε για να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή, να μην βγει από την ΕΕ και γίνει αποθήκη ανθρώπων. Δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε μια συμφωνία που περιέχει ακόμη τον ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους, αλλά καταφέραμε να υπάρχει πλέον το ευρωπαϊκο δίκαιο, να πάρουμε μια συμφωνία που θα φέρει την ελπίδα, την ανάπτυξη, τα 35 δισ. του Γιούνκερ".
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, τους νέους, σε όσους έφυγαν -όπως είπε- τα προηγούμενα χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας αντιλαϊκών πολιτικών τους και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τις ελπίδες τους να διαψεύδονται, για να τους καλέσει "να μην ξαναγυρίσουν, να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις που λειτουργούν ως αναχώματα, αλλά να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ και να το κάνουν πιο δυνατό", καθώς -όπως είπε- παρά τις κοκκορομαχίες, μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί "αντιλαϊκή κυβέρνηση των μνημονίων".
Τέλος, η Φώφη Γεννηματά -που βάσει της διαδικασίας μίλησε πρώτη- επισήμανε ότι "το μνημόνιο – αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν" ."Μιας και δεν έσκισαν τα μνημόνια ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ τους καλώ να σκίσουν επιτέλους τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία" είπε. Σημείωσε πως "η αυτοδυναμία είναι η νέα αυταπάτη, η νέα παραπλάνηση του ελληνικού λαού" και υπογράμμισε ότι "χρειάζεται συνεργασία όλων για να γυρίσει η ελπίδα". "Ζητάμε τη δύναμη του λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη που θα επιβάλει τη συνεργασία και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα" ανέφερε και τόνισε ότι η ίδια ξέρει να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και είναι αποφασισμένη να τιμήσει την εμπιστοσύνη του λαού.