Το τρίτο μνημόνιο και η υλοποίησή του βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου κύκλου του debate, με τους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά και να εκτοξεύουν βολές κατά της απερχόμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας.
Το τρίτο μνημόνιο και η υλοποίησή του βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου κύκλου του debate για Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία, με τους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά και να εκτοξεύουν βολές κατά της απερχόμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας.
Απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη σχετικά με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έγιναν πράξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένα μέρος των δεσμεύσεών της, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και δήλωσε βέβαιος ότι "θα τα καταφέρουμε".
"Σε αυτή τη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις στο εξωτερικό υπήρξαν και υπερβολές, υπήρξαν και λάθη, διορθώθηκαν και την κρίσιμη στιγμή πήραμε απόφαση να βάλουμε το συμφέρον του λαού πάνω από το κομματικό συμφέρον", είπε, απαντώντας στην ερώτηση της Όλγας Τρέμη για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το εξάμηνο έδωσε μια μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού και ότι πέτυχε, μεταξύ άλλων, να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσμα και να εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ σε μέτρα, να σταθεροποιήσει την οικονομία εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση μέχρι το 2019 με χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και να εξασφαλίσει 35 δισ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ, 20 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διασφαλίζοντας τις καταθέσεις, αλλά και να πάρει τη δέσμευση για το χρέος.
Στρέφοντας τα βέλη του κατά του Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τον Γενάρη του 2015 η οικονομία ήταν πολύ καλύτερη απ΄ό,τι τώρα, υποστηρίζοντας ότι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "δεν είχε διακόψει βιαίως το βίο της κυβέρνησης αυτής" θα είχαν υλοποιηθεί όλες οι εξαγγελίες της. "Γι΄αυτό και ζητάμε την ψήφο για να ολοκληρώσουμε αυτά που είπαμε", τόνισε.
Δεσμεύτηκε, δε, αν η ΝΔ έρθει πρώτη στις εκλογές θα προσπαθήσει μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πετύχει το καλύτερο δυνατό, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν το κόμμα του "γιατί μπορεί να φέρει επενδύσεις". "Εμείς φέραμε επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε και εξακολουθεί να τις διώχνει", ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επέμεινε ότι το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή και δεν μπορεί να εμφανίζεται ως "μπαμπούλας". Αντίθετα τόνισε ότι "το μνημόνιο είναι ο τρόμος" και "η καταστροφή", ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν καλά και καλά μνημόνια, ούτε αριστερά και δεξιά.
Όπως υποστήριξε, το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση, αλλά και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, "η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι κάτι το παράξενο, μπορεί να εξασφαλιστεί με την εκτύπωση χρήματος". Πρόσθεσε ότι το εθνικό νόμισμα μπορεί να υποτιμηθεί περιορισμένα, αλλά αυτή η υποτίμηση θα λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την παραγωγή.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, τονίζοντας ότι "στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις" και ότι "όταν είσαι ένα βήμα πριν τον γκρεμό είσαι υποχρεωμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις".
"Πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα γιατί αλλιώτικα θα είχαμε μια μεγαλύτερη καταστροφή", τόνισε, διευκρινίζοντας όμως: "Το ότι ψηφίσαμε δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των χαμένων των μνημονίων" – ανέργων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για την επόμενη μέρα των εκλογών υπογράμμισε ότι "στις 21 του Σεπτέμβρη χρειάζεται μια τολμηρή κυβέρνηση με νέα μυαλά που θα βάλει πάνω από τα μνημόνια τις μεταρρυθμίσεις".
"Μεταρρυθμίσεις, μεγάλες αλλαγές, μείωση του κομματικού κράτους μήπως και κάποια στιγμή απελευθερωθούμε από τα δεσμά του μνημονίου", επισήμανε, ενώ εστιάζοντας στην ανάγκη επενδύσεων είπε ότι το Ποτάμι προτείνει "στις νέες επενδύσεις, ανάλογα με τους ανθρώπους που προσλαμβάνεις πρέπει να έχεις λιγότερη φορολογία".
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά που πρεσβεύει το κόμμα του και εκείνα που υποστηρίζει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι οι προτάσεις των δύο κομμάτων είναι "μέρα με τη νύχτα".
"Είναι διαφορετικό πράγμα να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και την εξουσία που αυτή την κατέχουν και να την πάρει ο λαός με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία, με σχεδιασμένη παραγωγή και ανάπτυξη προς όφελος του λαού και εκεί μέσα να δεις την πορεία αποδέσμευσης από την ευρωζώνη και να ανοίξεις ένα δρόμο καλύτερο για το αύριο και διαφορετικό πράγμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να έχουν και την ιδιοκτησία και την εξουσία να φύγεις από το νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους", εξήγησε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας "δεν οδηγεί σε διέξοδο" και ότι "θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα".
Υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας και της χαμηλής φορολόγησης τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αναγνωρίζοντας ότι "η βαριά φορολόγηση και η φορολόγηση που προέκυψε από τα μνημόνια σταματάει την ανάπτυξη"
"Οι ΑΝΕΛ είναι ένα κίνημα που πιστεύει στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης, πιστεύει στην ιδιωτική οικονομίας", επισήμανε.
Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι στην επόμενη κυβέρνηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι η εγγύηση για την ιδιωτική οικονομία και θα προτείνουν ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.
Αναγνώρισε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν ότι δεν κατάφερε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και ότι δεν μπόρεσε ο ίδιος να δώσει στους στρατιωτικούς την απόφαση του ΣτΕ που αποδέσμευσε ως υπουργός στο υπουργείο Οικονομικών.
Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του και το τρίτο μνημόνιο εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία σίγουρα ο κ. Τσίπρας θα ήταν ο νικητής".
"Ζήσαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Οδηγηθήκαμε σε ένα τρίτο μνημόνιο, το επαχθέστερο, ενώ η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα", ανέφερε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι "έκανε τα πρωτογενή πλεονάσματα ελλείμματα, άδειασε τα αποθεματικά του κοινωνικού κράτους, έφτασε στην πόρτα μας το Grexit και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την καταστροφή".
Η κ. Γεννηματά κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα της γιατί, όπως είπε, έχει "εμπειρία, γνώση" και ξέρει να διαπραγματευτεί σκληρά.
"Ζητάμε δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας και να δώσουμε λύσεις", υπογράμμισε.