Οι κινήσεις της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα και το θέμα της χρηματοδότησης από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχόλησε την ενότητα για την εξωτερική πολιτική.
Τη θέση του ότι ουδέποτε πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις.
"Καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας και αυτό θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη γιατί εγώ ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα γιατί ήξερα πάρα πολύ καλά ότι μια χώρα η οποία είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να πηγαίνει και να ζητάει κάλυψη", είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αναζήτησε συνεργασίες και στις αναπτυσσόμενες χώρες των BRICS και πρόσθεσε:
"Καταφέραμε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή στο τρίγωνο της αστάθειας Ουκρανία, Συρία, Λιβύη".
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευ. Μεϊμαράκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εξοπλιστικά είπε πως η εξεταστική επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί και στρέφοντας τα "πυρά" του κατά του Αλ. Τσίπρα είπε:
"Δεν μας είπε τίποτα για τα θαλάσσια σύνορα τα οποία πρέπει και να μάθει να τα φυλάει, τα οποία υπάρχουν. Θα ήθελα να του πω ότι στην εξωτερική πολιτική άφησε τη χώρα χωρίς κανέναν σύμμαχο πλέον και δεν μας επιτρέπει να μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον".
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπεραμύνθηκε της πρακτικής να υπάρχει χρηματοδότηση και από κράτη εκτός ΕΕ, ενώ αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προχωρά τον ρωσικό αγωγό είπε:
"Εδώ υπάρχει ένα πελώριο θέμα. Εδώ υπάρχει μια συμφωνία διακρατική που υπέγραψα εγώ με τον ομόλογό του της ρωσικής ομοσπονδίας, που αφορά έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο. Αυτή η συμφωνία απαιτεί βήματα να γίνουν συγκεκριμένα και ρωτώ τί γίνονται αυτά τα βήματα ή αγωγός παραπέμπεται στις καλένδες;"
Από την πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης είπε πως η Ελλάδα πρέπει να προβάλει τις διεκδικήσεις της στον κατάλληλο χρόνο και να ξέρει πότε δίνει μάχες.
"Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, πρέπει να διεκδικήσει αποζημίωση για τις αρχαιότητες αλλά δεν θα πρέπει να φαίνεται στην Ευρώπη ότι είναι ο φτωχός συγγενείς που κάθε φορά που πρέπει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις πηγαίνει στο παρελθόν και ψάχνει ενόχους. Φάνηκε εκ των πραγμάτων ότι η κ. Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε λάθος, δεν απέδωσε τίποτα αυτή η ενέργειά τους. Μάλλον ρεζίλεψε τη χώρα", είπε στρέφοντας τα "πυρά" του κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Λαϊκής Ενότητας.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, χαρακτήρισε τη Ρωσία ιμπεριαλιστική δύναμη που δεν έχει σχέση με την πρώην ΕΣΣΔ, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για τη δράση των τζιχαντιστών και την αντιμετώπιση που πρέπει να υπάρξει είπε:
"Είναι σοβαρός κίνδυνος αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα είναι σημαντικό ζήτημα και βεβαίως πρέπει να αντιμετωπιστούν δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν, που τους εξόπλισαν, τους εκπαίδευσαν και βεβαίως μιλάμε για την αμερικάνικη πολιτική".
Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως εάν είναι και πάλι οι ΑΝΕΛ είναι στην κυβέρνηση θα αναζητηθούν ισοδύναμα για να ανακουφιστούν μισθολογικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πρόσθεσε:
"Η πρώτη μου απόφαση είναι να δοθεί το επίδομα παραμεθορίου και εδόθη. Η δεύτερη εντολή είναι να απελευθερωθούν τα χρήματα της απόφασης του ΣτΕ. Αυτά τα χρήματα πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών από το Άμυνας αλλά κακώς δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα".
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε των επιλογών του κόμματός της που χάραξε την εθνική γραμμή για παραμονή στη ζώνη του ευρώ.
"Το 'χαρτί' το γεωπολιτικό δεν το έπαιξε ο κ. Τσίπρας, πήγα η ίδια τρεις φορές στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για να αποκτήσουμε συμμάχους γιατί το τρενάκι του τρόμου με μηχανοδηγό τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση, σε περιορισμό των συμμάχων μας", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.