Η απόφαση του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δεν αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, ευρεία στήριξη των μέτρων του τρίτου μνημονίου.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δεν αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, ευρεία στήριξη των μέτρων του τρίτου μνημονίου.
Οι δανειστές φαίνεται ότι θεωρούν τις εκλογές ως μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ είχε ενημερωθεί νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"Δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς. Μετά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ, του πρωθυπουργού Τσίπρα και του Προέδρου Παυλόπουλου το περιμέναμε. Η Κομισιόν θεωρεί σημαντικό ότι υπάρχει πλήρης στήριξη του προγράμματος σταθερότητας που μόλις υπογράφτηκε απ' την Ελλάδα. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης το υπερψήφισαν μάλιστα στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή", ανέφερε η Ανίκα Μπράιτχαρτ.
Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο γρήγορα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, διεμήνυσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος προειδοποίησε ότι ανεξάρτητα από τις εκλογές, η επιτήρηση θα είναι ασφυκτική.
"Ελπίζω ότι θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να χαθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος. Πιστεύω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι να αποκτήσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση. Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε το πακέτο των μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο και αναμένουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα είναι ίσως ακόμη πιο ισχυρή μετά τις εκλογές. Οι συμφωνίες και το πρόγραμμα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή και η επίβλεψή μας γι' αυτό θα είναι αυστηρή. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διοργανώνει εκλογές", ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης", φέρεται να ήταν η πρώτη αντίδραση της Άγκελα Μέρκελ, όταν πληροφορήθηκε -κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την πρόεδρο της Βραζιλίας- την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τις επερχόμενες εκλογές.
Με ένα αιχμηρό tweet υποδέχθηκε την είδηση για την προκήρυξη εκλογών ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ. "Σεβόμαστε την απόφαση του κ. Τσίπρα, ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι είναι κάπως κυνική η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, αμέσως μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης", έγραψε.
Οι Ευρωπαίοι, πάντως, φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τους όρους του μνημονίου.
Ερωτηθείς αν οι εκλογές θ' αλλάξουν τους αριθμούς της συμφωνίας διάσωσης, ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, απάντησε:
"Όχι … αυτό ήταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα και για πολύ κόσμο ένα επιθυμητό βήμα για να υπάρξει μια σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση… Τον Οκτώβριο έχουμε μια συνεδρίαση για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους και (μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου) ελπίζουμε για την περαιτέρω πρόοδο του προγράμματος".
"Υποθέτουμε πως όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, η νέα αυτή συμφωνία και οι όροι της θα παραμείνουν. Ανεξάρτητα από τις εκλογές, τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα εξαφανιστούν", δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, στην Helsingin Sanomat.