Τις θέσεις της περί απόπειρας κατάλυσης της Δημοκρατίας από διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις επανέλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από την οποία απουσίασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους για την τακτική της προέδρου της Βουλής.
Τις θέσεις της περί απόπειρας κατάλυσης της Δημοκρατίας από διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις επανέλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από την οποία απουσίασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους για την τακτική της προέδρου της Βουλής.
"Σαράντα ένα χρόνια μετά την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η χώρα και ο λαός μας βιώνουν με δραματικό και τραυματικό τρόπο την αμφισβήτηση των δημοκρατικών αρχών και ιδιαίτερα της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας από χρηματοοικονομικά συμφέροντα, εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων και όργανα διεθνών οργανισμών, που παρεμβαίνουν ωμά στις εσωτερικές διαδικασίες (όπως έγινε στο πρώτο δημοψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση) στη διαδικασία της νομοθέτησης, παρεμβαίνουν ακόμη και στην απονομή της Δικαιοσύνης την οποία επιδιώκουν να εξανδραποδίσουν και δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις της", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι πρέπει "όλοι να αναλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία ως υπέρτατη αξία και ανεκτίμητο αγαθό που κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες δεν είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη, ότι πρέπει να κατακτιέται μέσα από την καθημερινή μας πράξη και αντίσταση, μέσα από τις πράξεις και τις αντιστάσεις του καθενός και της καθεμιάς από τους πολίτες, μέσα από τις πράξεις και τις αντιστάσεις εκείνων που ενσαρκώνουν τους θεσμούς".
"Καλούμαστε να αναλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων, των πολλών, του λαού και των εκπροσώπων όλων των δημοκρατικών λειτουργιών. Δεν είναι ορεκτικό στο πιάτο εκείνων που απεργάζονται την καταδυνάστευση των λαών. Δεν είναι κουκίδα του διαπραγματευτικού πάρε δώσε. Τη Δημοκρατία στον τόπο μας και την Ευρώπη καλούμαστε να την κρατήσουμε σφικτά στα χέρια μας να μην αφήσουμε να γλιστρήσει από τα χέρια μας και ένας πρώτος τρόπος είναι να θυμόμαστε πως κάποτε την χάσαμε για επτά χρόνια και να αντιστεκόμαστε με τη μνήμη μας στην επιτηδευμένη λήθη", κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής.
Στην ίδια εκδήλωση ο Μανόλης Γλέζος μίλησε για τη στάση που κράτησε η Αριστερά το '74. "Οι αντιστασιακές οργωνώσεις ήταν διαιρεμένες. Μια ομάδα από αυτές επέμενε ότι πρέπει να πάμε να ζητήσουμε από τον Καραμανλή να φτιάξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας από όλο τον πολιτικό κόσμο και από όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις. Μερικοί επέμεναν στα δικά τους. Το λέω αυτό σαν ένα δίδαγμα για εκείνη την εποχή", είπε.
Η Πέπη Ρηγοπούλου, σύμβολο αγώνα τη βραδιά του Πολυτεχνείου, που επίσης μίλησε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε με το δικό της τρόπο στην απουσία όλης της πολιτικής ηγείας της χώρας.
"Όλοι αυτοί που καθόμαστε τώρα εδώ σε μια κάπως απαγορευμένη μάζωξη απ΄ό,τι κατάλαβα βλέποντας κάτι καταιγιστικά πράγματα σε δημοσιεύματα και χαίρομαι που είμαι εδώ. Όλοι εμείς χαιρετίζουμε όσους και όσες σήμερα με τον λόγο και την πράξη τους, από διαφορετικά σημεία εκκίνησης, με διαφορετικούς τρόπους προσπαθούν να ενώσουν δημιουργικά θεσμούς και κίνημα της βάσης, ήθος, λογισμό και όνειρο", σημείωσε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας από τη ΝΔ, το Ποτάμι, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, και δύο από το ΚΚΕ με τον Σπύρο Χαλβατζή να συμμετέχει στο πάνελ των ομιλητών. Από τον εξώστη του πρώτου ορόφου της Βουλής παρακολουθούσε την εκδήλωση ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Δυσαρέσκεια Ν. Παππά
Δυσαρέσκεια για τη στάση της προέδρου της Βουλής εξέφρασε σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επένδυση".
"Η κάθετη διαφωνία και η κατοχή μιας τόσο σημαντικής θέσης είναι ένας απολύτως ασυνήθιστος συνδυασμός. Ειδικά όταν καταγγέλλονται διάφορα με λεκτικές ακρότητες, ανοίκειες στις αναλύσεις της Αριστεράς", δήλωσε.
Υποστήριξε ακόμη ότι "η λειτουργία του Κοινοβουλίου, οι πολύωρες καθυστερήσεις και η διαρκής ανακάλυψη διαδικαστικών ζητημάτων δημιουργούν μια εικόνα απωθητική και πρέπει να μας προβληματίσει όλους".