Ολοένα και δυσκολότερη καθίσταται η συνύπαρξη προσώπων με εντελώς διαφορετικές απόψεις σε κομβικά ζητήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με το "ξεκαθάρισμα" ωστόσο του εσωκομματικού τοπίου να μετατίθεται από το Μαξίμου για μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.
Ολοένα και δυσκολότερη καθίσταται η συνύπαρξη προσώπων με εντελώς διαφορετικές απόψεις σε κομβικά ζητήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με το "ξεκαθάρισμα" ωστόσο του εσωκομματικού τοπίου να μετατίθεται από το Μαξίμου για μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.
Παρότι, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ και αντάλλαξαν χειραψία και ασπασμό στο Πάρκο Ελευθερίας, σε εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας, λίγο νωρίτερα το Μαξίμου είχε επισημοποιήσει το πολιτικό διαζύγιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για "θεσμική δυσαρμονία".
Την ψηφοφορία επί του συνόλου της συμφωνίας η οποία θα συνομολογηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων θέτει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ως κρίσιμο ορόσημο για το μέλλον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
"Θα είναι οριακή η στιγμή η στιγμή της ψηφοφορίας επί του συνόλου της συμφωνίας", ανέφερε, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στον ΣΚΑΙ, και πρόσθεσε ότι "ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του".
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε, πάντως, ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προεξοφληθεί. "Πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια να διαμορφωθεί μια καινούρια σε προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο συμφωνία πάνω ακριβώς στο περιεχόμενο μιας ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να πάρει τη σφραγίδα της και με ένα συνέδριο κάποια στιγμή το Σεπτέμβρη, όπου ταυτόχρονα και οι κανόνες θα επαναδιατυπωθούν και θα επανακυρωθούν για το πώς λειτουργεί μια κυβέρνηση, ένα κόμμα και θα συμφωνήσουμε πώς θα προχωρήσουμε την τριετία", επισήμανε.
Για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Βούτσης είπε ότι είναι όλα πάνω στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ως επιλογή. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, εκτιμώντας πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα έχανε μέρος της λαϊκής στήριξης που απολαμβάνει.
Και ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογράμμισε εκ νέου ότι προέχει η συμφωνία. "Τώρα, συμφωνία κ τα 'μπάνια του λαού'. Μετά, έναρξη εφαρμογής, απομείωση του χρέους,συνέδριο του 'κοινωνικού' ΣΥΡΙΖΑ κ αν χρειαστεί, εκλογές", έγραψε στο twitter.
Εκλογές το φθινόπωρο "βλέπει", πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την προστασία του πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον τρικομματική, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο κόσμοι.
"Έχουμε τρικομματική κυβέρνηση. Διότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σε δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή, έκανε λόγο για αντικοινωνικό πακέτο που δύσκολα θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.
Με τη σειρά του ο Γιάννης Μηλιός υποστήριξε, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα ΜEGA", ότι μια ενδεχόμενη διάσπαση θα ήταν "καταστροφική και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους ανθρώπους που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ". Είπε ωστόσο ότι "έχουμε μια κατάσταση όπου η ψυχή, το πρόγραμμα, οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με την πολιτική στην οποία έχει οδηγηθεί να συνομολογήσει η κυβέρνηση".
Την ίδια ώρα, η Αριστερή Πλατφόρμα συνεχίζει την κριτική, εστιάζοντας αυτή τη φορά στην επιστροφή της τρόικας. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις απόψεις της: "Η τρόικα επιστρέφει στον τόπο των εγκλημάτων της την Αθήνα".