Με 230 "ναι", 63 "όχι" και 5 "παρών" ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Τριάντα απώλειες κατέγραψε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η πιο ηχηρή αλλαγή είναι αυτή του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ψήφισε "ναι" αν και στην πρώτη ψηφοφορία είχε ψηφίσει "όχι".
Με 230 "ναι", 63 "όχι" και 5 "παρών" ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.
Το άρθρο 1 του νομοσχεδίου πέρασε με 225 "ναι", 63 "όχι" και 10 "παρών", ενώ το άρθρο 2 με 231 "ναι", 60 "όχι" και 7 "παρών".
Τριάντα μία απώλειες κατέγραψε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η πιο ηχηρή αλλαγή είναι αυτή του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ψήφισε "ναι" αν και στην πρώτη ψηφοφορία είχε ψηφίσει "όχι". Ωστόσο στα "όχι" προστέθηκε εκείνο της Αλεξάνδρας Τσανάκα που στην προηγούμενη ψηφοφορία ήταν απούσα και τώρα ψήφισε αρνητικά. Από το "όχι" στο "παρών" πέρασε ο βουλευτής Λασιθίου, Κ. Δερμιτζάκης.
Ωστόσο κάποιοι βουλευτές που είχαν ψηφίσει "παρών" άλλαξαν στάση προς το θετικότερο. Έτσι η Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε "ναι" επί της αρχής (Παρών στο άρθρο 1 και Ναι στο άρθρο 2). Επίσης ο βουλευτής Δράμας, Χρήστος Καραγιαννίδης, που είχε ψηφίσει "παρών" ψήφισε "Ναι" επί της αρχής "παρών" στο άρθρο 1 και "ναι" στο άρθρο 2. Θετική ψήφο έδωσαν και οι βουλευτές Ηλείας, Δ. Μπαξεβανάκης και ο Καρδίτσας Ν. Μιχαλάκης, οι οποίοι είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά "παρών".
Στις διαφοροποιήσεις συγκαταλέγονται το "παρών" στο άρθρο 1 της Αννέτας Καββαδία, του Γ. Ψυχογιού, του Θ. Κουρεμπέ, της Δ. Τζήκα, οι οποίοι επί της αρχής ψήφισαν "ναι". αλλά και το "παρών" της Νίνας Κασιμάτη, που είχε ψηφίσει στην προηγούμενη ψηφοφορία "ναι".
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το "οχυρό της μάχης".
"Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων, γιατί χαμένοι αγώνες είναι μονάχα οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ. Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα δοθούν με την ίδια μαχητικότητα, πίστη στις δυνάμεις μας, την ίδια αξιοπρέπεια και θα είναι αγώνες που θα κερδηθούν", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν απευθύνθηκε στο Σώμα αλλά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό σε συνεννόηση αλλά τον κατηγόρησε πως υιοθετεί μια συγκρουσιακή ρητορική και άφησε να εννοηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε ετοιμότητα να απευθυνθεί στον λαό όταν αποφασίσει η κυβέρνηση προσφυγή στις κάλπες.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, την οποία χαρακτήρισε προκλητική.
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι αυτό που προέχει δεν είναι τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα και οι αντιπολιτευτικές ρητορείες αλλά η σταθεροποίηση της χώρας, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και του Grexit, τα σχέδια Σόιμπλε είναι ακόμη εδώ και περιμένουν τα λάθη μας.
Την άποψη ότι τα σημερινά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ "είναι μόνο η προκαταβολή για να αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις" και "δεν είναι σε καμία περίπτωση το σύνολο των μέτρων" εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο είπε ότι δεν είναι σίγουρα διασφαλισμένοι οι καταθέτες κάτω του ποσού των 100.000 ευρώ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια, ενώ σημείωσε ότι δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στη διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι "στεναχωριούνται οι πρώην κυβερνήτες γιατί δεν είναι πιο βαριά τα μέτρα", ενώ μεταξύ άλλων πρότεινε να τεθεί προς ψήφιση η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών την άλλη εβδομάδα, καθώς και η μείωση των αποδοχών των βουλευτών κατά 30%.
Για πλήγματα στην ελληνική κοινωνία τους έξι μήνες της διαπραγμάτευσης έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές του κόμματός της παρά τις δυσκολίες είναι παρόντες στην εθνική προσπάθεια.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει ένας οδικός χάρτης που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της κρίσης και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, είπε: "Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε πείτε το. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν".
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστηρίξε ότι μόνη λύση είναι η καταγγελία των Μνημονίων, η επιστροφή στην εθνική κυριαρχία και στην εθνική παραγωγή.