"Όχι" στο ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους καθότι δεν προβλέπεται στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης λέει για μία ακόμη φορά η Άγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ωστόσο ότι μία ελάφρυνση με τη μορφή μεγαλύτερων χρόνων αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερων επιτοκίων μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση.
"Όχι" στο ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους καθότι δεν προβλέπεται στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης λέει για μία ακόμη φορά η Άγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ωστόσο ότι μία ελάφρυνση με τη μορφή μεγαλύτερων χρόνων αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερων επιτοκίων μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση.
"Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ελάφρυνση (σ.σ. του χρέους). Κάναμε ένα εθελοντικό κούρεμα με τους ιδιώτες πιστωτές, κάναμε ήδη μια φορά επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων και μπορούμε να ξαναμιλήσουμε τώρα για τέτοιες δυνατότητες, είναι μέρος της εντολής, εμπεριέχεται σ' αυτήν. Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος, τότε θα συζητηθεί αυτό το θέμα. Όχι τώρα, τότε, αυτό το είπαμε ήδη. Αλλά είπαμε ότι ένα κλασικό κούρεμα της τάξης 30%-40% των χρεών δεν μπορεί να υπάρξει μέσα σε μια νομισματική ένωση. Μπορεί να υπάρξει εκτός μιας νομισματικής ένωσης, αλλά όχι μέσα σ' αυτήν" αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Και προσθέτει: "Φανταστείτε να ερχόταν κάθε χώρα, που έχει περισσότερα χρέη απ' όσα εκείνη που έχει τα λιγότερα μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, θα βρισκόμασταν σε μια εντελώς απελπιστική κατάσταση. Αυτό δεν γίνεται. Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά ένα τέτοιο κούρεμα δεν είναι εφικτό".
Σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε, η καγκελάριος σημειώνει ότι η επιλογή του Grexit ήταν στο τραπέζι για να προσθέσει: "Εμείς όμως αποφασίσαμε για μια άλλη (επιλογή)".
"Υπάρχει μια εντολή για διαπραγματεύσεις για νέα βοήθεια για την Ελλάδα και τώρα πρέπει να γίνει γρήγορα διαπραγμάτευση για ένα νέο πακέτο βοήθειας", τονίζει η καγκελάριος και ασκεί κριτική στην Ελλάδα ότι οι κυβερνήσεις της ανέβαλαν για πολύ καιρό τις μεταρρυθμίσεις.
"Υπάρχουν πράγματα που απ' το 2010 συζητούμε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και δεν έγιναν ποτέ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως π.χ. η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Εκεί βλέπουμε να υπάρχει τώρα ανάπτυξη. Στην Ελλάδα δεν βλέπουμε τίποτε αυτή τη στιγμή, είχε αρχίσει κάτι στην αρχή της χρονιάς, αλλά πολλά καταστράφηκαν. Άρα, να διαπραγματευτούμε γρήγορα ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της" λέει η καγελάριος.
Στην ίδια συνέντευξη η Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση και σημειώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση, τονίζοντας πως διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει και απορίπτοντας τα όποια σενάρια περί αποχώρησης του Γερμανού ΥΠΟΙΚ από το προσκήνιο.
"Εχουμε ένα κοινό αποτέλεσμα -αναφέρει σχετικά- και ο υπουργός Οικονομικών όπως κι εγώ θα κάνει τώρα αυτές τις διαπραγματεύσεις. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν ήρθε κανείς σε μένα να με παρακαλέσει για την απόλυσή του. Και δεν προτίθεμαι να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Θα εργαστούμε τώρα και μάλιστα από κοινού στο συνασπισμό, αλλά φυσικά και στο κόμμα. Να μην ανησυχεί κανείς, έχουμε αρκετά άλλα προβλήματα".
Αντίστοιχα υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζητώντας να κοιτάξουν όλοι μπροστά.
Ειδικότερα, ερωτηθείσα εάν η ίδια γνώριζε το κείμενο Σόιμπλε για το προσωρινό Grexit, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι δεν το γνώριζε, και κληθείσα να απαντήσει εάν όλη αυτή η συζήτηση έβλαψε τον συνασπισμό, η καγκελάριος δηλώνει:
"Πιστεύω ότι το σημαντικό τώρα είναι το αποτέλεσμα. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα που περιμένουν. Θα ανοίξουν εκεί αύριο οι τράπεζες, αλλά οι έλεγχοι κεφαλαίων σε πολλά σημεία παραμένουν σε ισχύ. Αυτό δεν είναι φυσιολογική ζωή, γι' αυτό πρέπει να γίνουν τώρα γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. Οι επιλογές συζητήθηκαν, αλλά εμείς επιλέξαμε εκείνη που ήταν προφανώς η σωστή και για τους άλλους 18. Έχουν πλέον όλα λεχθεί επ' αυτού, ας κοιτάξουμε μπροστά".
Ερωτηθείσα για τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζεται να δηλώσει ότι "υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει".