Μόλις 1,5 ώρα μετά την έναρξή της η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης διεκόπη για διαβουλεύσεις, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ.
Μόλις 1,5 ώρα μετά την έναρξή της η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης διεκόπη για διαβουλεύσεις, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ.
Στο διάλειμμα αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η μάχη που δίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι για τη βελτίωση του κειμένου απόψεων το οποίο προέκυψε από το Eurogroup και επί του οποίου υπάρχουν πολλές διαφωνίες.
Έλληνες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το κείμενο αυτό ως κείμενο – "τέρας, όχι μόνο λόγω των σκληρών όρων αλλά και γιατί υπάρχουν απαιτήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ανάσα στο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, πριν περάσουν οι νόμοι από τη Βουλή.
Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ανέφερε την εξουσιοδότηση της Βουλής ως δείγμα αξιοπιστίας και να υποστήριξε ότι η αξιοπιστία είναι κάτι αμφίδρομο και δεν σημαίνει ότι η πλευρά των εταίρων μπορεί να ζητεί ένα πλήθος επιπλέον απαιτήσεων.
Διχασμένοι οι ηγέτες
Από τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη σύνοδο ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ διεφάνη ότι επρόκειτο να επικρατήσει ένταση.
Χαρακτηριστικά της έντονης διαφωνίας για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα και με ποιον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι θα πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν είναι και τα όσα είπαν πρωθυπουργοί και Πρόεδροι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Η Άγκελα Μέρκελ σε σχετικά αυστηρό ύφος, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος και τόνισε πως έχει χαθεί “το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη”. Η ίδια υπογράμμισε ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα και πρόσθεσε πως το βράδυ οι ηγέτες θα εξετάσουν εάν υπάρχουνοι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.
Στον αντίποδα των δηλώσεων της καγκελαρίου βρέθηκε λίγα λεπτά αργότερα ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι η Γαλλία θα εργαστεί ώστε να υπάρξει συμφωνία απόψε. Μάλιστα θέτοντας σε άλλη βάση το σύνολο της συζήτησης είπε πως δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ποια Ευρώπη θέλουν τα κράτη – μέλη.
Ιδιαίτερο μήνυμα είχαν και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στον απόηχο της χθεσινής σκληρής στάσης των Φινλανδών στο Eurogroup αλλά και της διαρροής εγγράφου για περιορισμένης διάρκειας Grexit που είχε επεξεργαστεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είπε πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και απόψε “εάν το θέλουν όλες οι πλευρές”.
Έτοιμος να καταβάλει οποιαδήποτε προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι “θα πολεμήσει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο”.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε πως πρόκειται για ιστορική ημέρα καθώς έχει να κάνει με τη συνοχή της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Δεν είναι ένα τυχαίο συμβούλιο, δεν είναι μια τυχαία διαπραγμάτευση”, είπε χαρακτηριστικά.
"Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη και όλοι μας έχουμε το καθήκον να φτάσουμε σε μια συμφωνία επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη", υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εκτιμώντας ότι η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η χώρα του θα κρατήσει εποικοδομητική στάση καθώς αυτό είναι καλό τόσο για την Ελλάδα και τον λαό της όσο και για την ευρωζώνη.
Απέρριψε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν τα σενάρια περί περιορισμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν αυτήν την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. "Αν είναι κανείς στην πλευρά εκείνων που θέλουν την Ευρώπη και τις κοινές λύσεις θα βρούμε μια λύση", επισήμανε.
Μήνυμα αισιοδοξίας ότι μία λύση είναι εφικτή απόψε, παρά τις δυσκολίες, και ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη έστειλε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ είπε πως πρέπει να εξεταστεί εάν οι ελληνικές προτάσεις είναι επαρκείς και ποιες επιπλέον προσπάθειες πρέπει να γίνουν, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει δεσμεύσεις. Παράλληλα, δήλωσε ότι για να επέλθει μία λύση, οι 19 χώρες πρέπει να αναλάβουν ευθύνες και να επιδείξουν το μέγιστο της υπευθυνότητας και εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες ώρες όλοι να επιδείξουν ειλικρίνεια και να υποστηρίξουν τη σύγκλιση των απόψεων.
Στη σημασία της υλοποίησης με συγκεκριμένες πράξεις των όποιων προτάσεων συμφωνηθούν για την Ελλάδα εστίασε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να συζητηθεί είτε η παραμονή της Ελλάδας είτε η έξοδος και όχι κάτι ενδιάμεσο.
"Οφείλουμε να δούμε την αξιολόγηση των θεσμών και ποια θα είναι τα πρώτα βήματα προς την επίτευξη μιας απόφασης. Νομίζω το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής συγκαλείται σήμερα αυτό δείχνει ότι υφίσταται θέληση να διανύσουμε αυτό το επιπλέον έξτρα μίλι”, δήλωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Γιόζεφ Μουσκάτ.
Για πρόβλημα εμπιστοσύνης μίλησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις.
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εφόσον όμως η Αθήνα εργαστεί από αύριο κιόλας στην κατεύθυνση υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων τάχθηκε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι.
Την επιθυμία και της Σλοβενίας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίρορ Σέραρ, υπογραμμίζοντας ότι περιμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
"Ήρθαμε στις Βρυξέλλες για να κρατήσουμε την Ευρωζώνη με 19 μέλη. Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι πόσο δεσμευμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάαβι Ρόιβας.